Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Annemarie Schou Zacho-Broe.

I mandags fyrede region sin direktør – fredag kommer regionen med en form for forklaring

OPDATERET FREDAG. Regionsdirektør Annemarie Schou Zacho-Broe blev mandag fritaget fra tjeneste i Region Sjælland uden nogen offentlig forklaring. "Region Sjælland har ønsket en ny profil til at stå i spidsen for regionens administration," lyder det nu i en pressemeddelelse sendt ud fredag. 

Regionrådsformand Heino Knudsen (Soc. ) orienterede i mandags forretningsudvalget om, at regionsdirektør Annemarie Schou Zacho-Broe var fritaget for tjeneste med øjeblikkelig virkning og sendt hjem, og at der nu ville blive indledt en personaleproces.

Forretningsudvalget har formentlig fået mere information end det, som regionen efterfølgende valgte at sende ud til offentligheden i en pressemeddelelse. Ordene var knappe, og der var ikke skyggen af forklaring på, hvorfor regionsdirektørenn var røget ud efter kun fem mpneder på posten. Region Sjælland skrev, at man af "respekt for personaleprocessen" på nuværende tidspunkt ikke havde yderligere kommentarer til sagen.

Heller ikke Annemarie Zacho-Broe ønskede at kommentere sagen, så længe den var i gang, sagde hun til Sundhedspolitisk Tidsskrift. Hun henviste i stedet til hendes fagforening DJØF. Og DJØF, der bistår Annemarie Zacho-Broe, udtrykte forundring over for både afskedigelsen og den proces, Region Sjælland har valgt at følge i sagen.

En lille smule mindre fåmælt er Anne Møller Ronex (Rad.), der er næstformand i regionsrådet. Hun oplyser overfor TV2 ØST, at beslutningen er truffet af et enigt formandskab. 

"Jeg kan ikke sige meget mere til det, fordi det er og bliver en personalesag. Det er en ærgerlig beslutning, men også en nødvendig beslutning, vi er nået frem til. Vi er en organisation med 19.000 ansatte. Der er mange led og interessenter, og vi har ikke brug for et ledelsesskift, men det har været nødvendigt i det her tilfælde," siger Anne Møller Ronex til TV2 ØST. 

Flere ord, men ikke nærmere en forklaring. 

Anne Møller Ronex oplyser dog til TV2 ØST, at det ikke er strafbare forhold, der har resulteret i fritstillingen fra Region Sjælland. 

Ny pressemeddelelse

I en ny pressemeddelelse fredag forlyder det, at der nu er indgået en fratrædelsesaftale i "gensidig forståelse" mellem Region Sjælland og regionsdirektør Annemarie Schou Zacho-Broe.

Og regionen kommer nu med både en form for forklaring på fyringen – og endda ros til den fyrede direktør:

"Region Sjælland har ønsket en ny profil til at stå i spidsen for regionens administration. Vi ønsker at anerkende og takke Annemarie for hendes store indsats for regionen i de store opgaver, der har været ikke mindst på sundhedsområdet og indenfor Psykiatrien," hedder det kortfattet i pressemeddelelsen.

Kort karriere i regionen

Annemarie Schou Zacho-Broe har kun siddet på posten som regionsdirektør siden 17. april. 

Hun blev bortvist fra sin stilling som kommunaldirektør i Fredericia Kommune i marts 2021 i kølvandet på en sag om den daværende S-borgmester Jacob Bjerregaards køb af en byggegrund i kommunen. Sagen rullede i medierne anført af Ekstra Bladet, og der gik rygter om, at Annemarie Schou Zacho-Broe i strid med den kommunale styrelseslov hjalp borgmesteren med at dække over sagen. Annemarie Schou Zacho-Broe og den tidligere borgmester blev også undersøgt for at have haft en for tæt relation. Der blev indledt en politisag, men den førte ingen vegne og blev opgivet.

Annemarie Zacho-Broe og hendes fagforening DJØF accepterede ikke bortvisningen af hende og lagde sag an ved voldgiftsretten. Hun fik medhold i, at bortvisningen var uberettiget og fik udbetalt sin kontraktlige godtgørelse på omkring tre millioner kroner for afskedigelsen. Fredericia Kommune betalte desuden kommunaldirektøren 75.000 kroner i tort-erstatning ”for kommunens ageren og en række alvorlige fejl i håndteringen af afskedigelsessagen”.

Derefter brugte Annemarie Zacho-Broe tid på at arbejde i bestyrelser og yde ledelsesrådgivning. Hun har også været involveret i en række forskellige udviklingstiltag i forskellige organisationer.

I marts i år fik hun så jobbet som direktør i Region Sjælland.

"Jeg havde fire rigtigt gode og lærerige år i Fredericia Kommune, inden sagen ramte for to år siden. Som leder og menneske er jeg kommet styrket ud af forløbet. Når kriser rammer, skal man kunne stå fast og være rodfæstet. Man skal gå op i fakta og ikke løbe med fornemmelser, følelser og stemninger. Det er en vigtig læring, som jeg tager med mig og også vil bruge i jobbet som regionsdirektør i Region Sjælland," sagde regionsdirektøren i forbindelse med sin ansættelse.

 

 

CV - Annemarie Schou Zacho-Broe, 45

  • 2023-2023: Regionsdirektør, Region Sjælland
  • 2021-2023: Ledelses- og organisationsrådgiver
  • 2018-2021: Kommunaldirektør, Fredericia Kommune
  • 2017-2018: Velfærdsdirektør, Fredericia Kommune
  • 2014-2017: Sundhedschef ved Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg
  • 2013-2014: Kontorchef, Medborgerskab og Folkesundhed, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune
  • 2010-2013: Kontorchef for frivillighed og pårørendesamarbejde, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune
  • 2008-2010: Teamleder, Frivillighedsområdet, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune
  • 2007-2008: Udviklingskonsulent, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Uddannet cand.scient.pol fra Aarhus Universitet i 2007

Bestyrelsesposter:

Bestyrelsesmedlem, DJØF Offentlige chefer
Bestyrelsesforkvinde, Antoniusfonden
Landsforkvinde, Social Sundhed

 

 

Relateret artikel

 

Del artikler