Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Christina Aistrup Hansen spiller Christina Aistrup Hansen, og Fanny Louise Bernth spiller Pernille Larsen. Foto: Netflix

Netflix-serie om dømte Christina Aistrup Hansen kommer nu

Netflix har netop offentliggjort de første trailere og annonceret, at den danske serie ´The Nurse´om den for fire drabsforsøg dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansen fra Nykøbing Falster Sygehus får premiere 27. april.

I 2017 blev Christina Aistrup Hansen i Landsretten idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter. Det skete efter, at hendes kollega, sygeplejerske på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus, Pernille Larsen, sammen med sin kæreste og læge, Niels Lunden, to år tidligere havde kontaktet politiet og fortalt, at de mistænkte Christina Aistrup Hansen for at være skyld i flere uforklarlige dødsfald på afdelingen.

Og det er dette kollegiale og retslige drama, som Netflix nu har omsat til serien ´The Nurse´, i fire afsnit, som forsøger at fortælle den sande historie om, hvad der skete inde bag murene på Nykøbing Sygehus, hvor sygeplejerskerne Pernille Larsen og Christina Aistrup Hansen arbejdede tæt sammen på Intensivafdelingens nattevagter.

Serien er produceret af holdet (SAM Productions) bag den tidligere danske, succesrige Netflix-serie ´Kastanjemanden´, og den har de danske skuespillere Josephine Parker og Fanny Louise Bernth i rollerne som henholdsvis Christina Aistrup Hansen og Pernille Larsen. Den hviler i høj grad på journalisten og forfatteren Kristian Corfixens anmelderoste og prisbelønnede bog fra 2019, ´Sygeplejersken´ om Christina Aistrup Hansen.

En håndfuld produktionsselskaber har været interesserede i at købe filmrettighederne til Kristian Corfixens bog, hvori Christina Aistrup Hansen og kollegaen Pernille Larsen begge medvirker sammen med pårørende til ofrene i det, som er blevet kaldt for ’en af Danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager’. 

Men i sidste ende valgte Kristian Corfixen og hans forlag Lindhart og Ringhof produktionsselskabet SAM Productions med instruktør Kasper Barfoed i spidsen: 

”Det var vigtigt for mig, at det ikke måtte være ren drabsfascination og bare handle om drabssagen for dem, vi skulle gå videre med. Der var nogle, der var tydeligt interesserede i at dyrke bare dramaet og historien om drab, der foregik på sygehusgangene,” siger Kristian Corfixen. For ham har det været afgørende vigtigt at forsøge at afdække, hvordan Christina Aistrup Hansens drabsforsøg kunne stå på gennem tre år, og hvorfor flere sygeplejersker fra afdelingen i vidneskranken kunne berette, at de havde kendt til den dømtes ulovlige adfærd, uden at der blev skredet ind.

Den første patient, som Christina Aistrup Hansen blev dømt for at have forsøgt at dræbe, fik hjertestop tilbage i 2012. De sidste ofre var indlagt på sygehuset i februar 2015 – aftenen inden, at Pernille Larsen efter flere ubehagelige nattevagter med dødsfald meldte Christina Aistrup Hansen til politiet:

”Vi skal lære af den sag. For hvorfor råbte ingen tidligere højt om deres mistanke? Hvordan kunne det ske på et dansk sygehus med høje krav og mekanismer, der skulle forhindre det? Kan det ske igen?” siger Kristian Corfixen til fagbladet Journalisten.

Christina Aistrup Hansen blev i byretten i juni 2016 først idømt livstid for tre drab og et drabsforsøg samt frataget sin autorisation som sygeplejerske. I 2017 blev hun dog i Østre Landsret frikendt for drab, men dømt skyldig i fire drabsforsøg, og straffen blev sat ned fra livstid til 12 års fængsel.

TV-serien ligger ifølge en pressemeddelelse fra Netflix ganske tæt op af Kristian Corfiksens bog, men dog med et særligt fokus på sygeplejerske Pernille Larsen, som i serien for nylig er begyndt at arbejde på Nykøbing Falster Sygehus, hvor hun med det samme møder Christina Aistrup Hansen, som hun i begyndelsen oplever som en dygtig, charmerende sygeplejerske, der ser ud til at være enestående – elsket af alle og altid først på pletten i svære situationer.

Men som dagene går, begynder Pernille langsomt at se, at der måske er mere ved Christina, end man lige umiddelbart opdager. I sidste ende beslutter Pernille sig for, at hun ikke længere kan vende det blinde øje til og sætter sig for at afsløre sandheden.

TV-serien kan delvist minde om et andet Netflix drama, ´The Good Nurse´ med Eddie Redmayne og Jessica Chastain i hovedrollerne. De spiller henholdsvis en mandlig sygeplejerske og seriemorder på en række amerikanske hospitaler og en sygeplejerske, som også hjælper politiet med at afsløre sin kollega.

Christina Aistrup Hansen har hele tiden fastholdt sin uskyld og begrundet sagen i kollegial sladder, jalousi og misundelse

 

 

Fakta 

  • Christina Aistrup Hansen blev uddannet som sygeplejerske i årene frem til 2009.
  • Det meste af uddannelsen tog hun på Herlev Sygehus i København, men eksamen fandt sted på Nykøbing Sygehus.
  • Fra 2009 til 2012 arbejdede hun på den medicinske afdeling M130.
  • Derefter skiftede hun til akutafdelingen, hvor hun var indtil anholdelsen 1. marts 2015.
  • I de seks år, hvor hun var på sygehuset, blev hun af alle anset for at være en meget dygtig sygeplejerske med stor viden.

kultur

Del artikler