Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

''Selv om man selvfølgelig skal passe på med at overkonkludere, så kan man sige, at det land, der lukkede mindst ned, er det land, der har færrest problemer med den øgede overdødelighed,” siger Christian Kanstrup Holm.

Professor: Voldsom overdødelighed kan skyldes nedlukninger

Professor mener, at mange danskere ikke fik 'trænet' immunforsvaret i 2020 og 2021, og at det kan være årsag til overdødeligheden i Danmark i 2022.

Statens Serum Institut registrerede 62.133 dødsfald i 2022, og det er ifølge Radio4 en stigning på næsten ni procent i forhold til de foregående år. Overdødeligheden har ramt især personer over 75 år. En delvis forklaring er, at Danmark ved årets slutning var ramt af tre samtidige bølger af corona, influenza og RS-virus. Men det store spørgsmål er, hvorfor befolkningen er så dårligt rustet til de forventelige sæson-epidemier, at det giver så markant overdødelighed.

Professor Christian Kanstrup Holm fra Sundhedsvidenskabeligt fakultet på Aarhus Universitet, der forsker i luftvejsinfektioner, tror, at immuniteten i befolkningen tog skade af, at skoler, arbejdspladser og foreningsliv i 2020 og 2021 var lukket ned i lange perioder. Mange ikke fik 'trænet' immunforsvaret.

England, Tyskland og Frankrig har også registreret usædvanligt høj overdødelighed i det forgangne år. Christian Kanstrup Holm hæfter sig ved, at antallet af døde i Sverige i 2022 derimod ikke er langt over det normale.

''Selv om man selvfølgelig skal passe på med at overkonkludere, så kan man sige, at det land, der lukkede mindst ned, er det land, der har færrest problemer med den øgede overdødelighed,” siger Christian Kanstrup Holm til Radio4.

Sverige gjorde sig internationalt bemærket ved at holde sine folkeskoler åbne igennem hele pandemien og i det hele taget lade smitten løbe mere frit gennem befolkningen. Det betød mange dødsfald i pandemiens første år, men det har lønnet sig på den lange bane, mener Christian Danstrup Holm.

Overlæge Bolette Søborg fra Statens Serum Institut afviser ikke, at nedlukninger kan have spillet negativt ind. Men det er for tidligt at konkludere, siger hun:

''Det er en rigtig interessant teori, om det, at man har haft to år med mindre udbrud, har betydning for den immunitet, man har de følgende år”, siger Bolette Søborg til Radio4.

 

 

 

 

overdødelighed

Del artikler