Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Fremover skal sundhedssektoren selv kunne se værdien af kulturtilbuddene og have lyst til at investere i dem som en del af sundhedstilbuddet til vores borgere,” siger Bettina Kiilsgaard Henrichsen.

Sundhedsreformen: Kulturkroner flyttes fra regioner til kommuner

Fra 2027 flyttes 32,6 millioner kroner afsat til kulturmidler fra regionerne til kommunerne, men det er stadig uklart, om opgaverne flytter med ud i kommunerne.

Da Sundhedsreformen blev præsenteret i efteråret 2024 var det nok de færreste, der i første omgang havde øje for, at sundhedskulturelle tilbud var nævnt i aftaleteksten. For der var mere fokus på initiativer, der skulle trække flere praktiserende læger til yderområderne og integrere psykiatrien med somatikken. Men langt nede i aftaleteksten var der en passage, der gav både regionsrådspolitikere og kulturfolk en knude i maven. For det så ud til, at regeringen lagde op til at afvikle regionernes indsatser på kulturområdet.

I slutningen af maj blev den første implementeringsaftale for Sundhedsreformen – den såkaldte Forårsaftale – præsenteret, og her var den oprindelige passage om kulturmidler blevet omregnet til kroner og ører: Fra 2027 skal de 32,6 millioner kroner, som i dag bruges på kulturelle aktiviteter, overføres fra regionernes bloktilskud til kommunernes bloktilskud.

I aftaleteksten er det dog ikke præciseret, om kommunerne skal overtage regionernes opgaver på kulturområdet – eller om pengene bare bliver flyttet over i den kommunale kasse uden at blive øremærket til kultur. Det efterlader både regionerne og kommunerne i en usikker situation på sundhedskulturområdet, hvilket flere politikere har rejst kritik af.

Region Midtjylland forbereder sig

Region Midtjylland er en af de regioner, som har arbejdet mest med sundhedskulturelle tilbud og har det største årlige budget på omkring 13,8 millioner kroner til området. Her er man allerede ved at forberede sig på en virkelighed uden øremærkede midler til sundhedskulturen fra 1. januar 2027.

”Allerede da Sundhedsreformen blev præsenteret i november, begyndte vores politikere at se på, hvor området kunne tilpasses fremover. Så derfor er vi også i afvikling på en del opgaver. Vi har i dag seks årsværk til at arbejde med sundhedskultur, men det er nok ikke det, vi kigger ind i fremover,” siger Bettina Kiilsgaard Henrichsen, der er teamleder for kulturområdet i Region Midtjylland.

Kreative løsninger nødvendige

Hun fortæller, at de i Region Midtjylland prøver at finde kreative løsninger for ikke bare at lukke kulturområdet i regionen ned.

”Hidtil har vi ikke bare arbejdet med kultur som selvstændigt område, men kultur som greb ind i at løse nogle af de store udfordringer, vi står i som samfund – for eksempel en sundhedskrise eller en trivselskrise. For det kan supplere nogle af de tilbud, vi har i vores sundhedssektor. Fremover vil det være vores politikere, der skal beslutte, at det vil regionen stadig. Vi oplever stor opbakning fra regionsrådspolitikerne, men vi ved ikke, hvordan vores område kommer til at se ud, når der på et tidspunkt skal laves budgetter for de kommende år.”

Hospitalerne skal selv finansiere

Region Midtjylland arbejder også på at finde ud af, om nogle af kulturtilbuddene kan rykke ud på hospitalerne og blive en integreret del af sundhedsvæsenet. Blandt andet findes der på Aarhus Universitetshospital projektet ”Musik på intensiv”, som tidligere har været støttet af kulturmidlerne i Region Midtjylland. Men nu har hospitalet selv valgt at støtte projektet, som også er på vej til at blive oprettet på andre hospitaler og andre afdelinger end intensivafdelinger.

”Det er et meget godt eksempel på, hvad der kan blive konsekvensen af sundhedsreformen. For fremover skal sundhedssektoren selv kunne se værdien af kulturtilbuddene og have lyst til at investere i dem som en del af sundhedstilbuddet til vores borgere,” siger Bettina Kiilsgaard Henrichsen.

Samarbejde lukkes ned

Region Midtjylland har allerede i 2017 etableret et kulturpartnerskab mellem regionen og de 19 kommuner i regionen – kaldet Europæisk Kulturregion – som efterhånden har udviklet sig til et tæt samarbejde. Dette samarbejde kommer nu til at fortsætte uden Region Midtjylland, og i øjeblikket er det uafklaret, om kommunerne ønsker at fortsætte det.

”Det kan blive svært for en kommune alene at løfte partnerskabet på det niveau, det er nødt til at blive løftet på. Uanset ser det ikke ud til, at partnerskabet bliver videreført 1:1. Men der kigges på, om elementer af samarbejdet – for eksempel samarbejdet om det internationale - kan videreføres i samarbejde mellem kommunerne eller nogle af kommunerne.” siger Bettina Kiilsgaard Henrichsen.

 

FAKTA om sundhedskulturtilbud i regionerne
Region Midtjylland: Har blandt andet støttet udbredelsen af lungekor i de 19 midtjyske kommuner, læsegruppetilbud til stressramte på biblioteker, musikalske besøgsvenner til socialt udsatte borgere, museumstilbud til demente og en lang række kulturtilbud på hospitaler, socialområdet og i psykiatrien.

Region Nordjylland: Har blandt andet oprettet Nordjysk Center for Kultur og Sundhed (NOCKS), som er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland og Aalborg Kommune. Eksempel på et samarbejde er ”Fod på Gulv” – et projekt med folkedans til unge udsatte og psykisk syge voksne, som siden er blevet udbredt til andre regioner og kommuner.

Region Syddanmark: Har blandt været med til at starte ”Kultur på recept” – et forløb med kulturaktiviteter, der er målrettet borgere med depression, stress og angst. Det er siden blevet implementeret i alle kommuner på Fyn og har spredt sig til andre dele af landet.

Projektet ”Kulturvitaminer”: Er blevet afprøvet af flere regioner og kommuner til udsatte borgere uden for arbejdsmarkedet og borgere med mentale udfordringer. Her tilbydes deltagerne en række forskellige kulturtilbud.

kultur