
Grafik: Overlægeforeningen
Halvdelen af de lægelige ledere på sygehusene er nu kvinder
Her dagen før kvindernes internationale kampdag kan Overlægeforeningen fortælle, at det går godt med ligestillingen blandt overlægerne. Halvdelen af de lægelige ledere på sygehusene er nu kvinder.
For 12 år siden var det kun 27 procent af cheflægerne og 39 procent af overlægerne, som var kvinde. I dag er 49 procent af cheflægerne og 48 pfocent af overlægerne kvinder.
Det er positivt, siger Overlægeforeningens formand Susanne Wammen:
”Al forskning viser, at mangfoldighed og diversitet er en fordel for arbejdsmiljø, udvikling og ’bundlinje’. Organisationer træffer simpelthen klogere beslutninger, når de består af både mænd og kvinder, så det kommer både patienter, sygehuse og overlægerne selv til gavn, at vi i dag er lige mange mænd og kvinder blandt de lægelige ledere,” siger hun i en pressemeddelelse.
Der er dog stadig lønforskel. Ifølge tal fra Danmarks Statistik tjener overenskomstansatte kvindelige overlæger i gennemsnit 2,8 procent mindre end deres mandlige kolleger, mens kvindelige cheflæger tjener 3,4 procent mindre end mændene.
Lønforskellen kan dog i høj grad kan forklares med, at mænd vælger mere vagttunge specialer og derfor får udbetalt større vagttillæg end kvinderne, skriver Overlægeforeningen.
Til sammenligning tjener kvinder i Danmark ifølge Danmarks statistik i gennemsnit 10,0 procent procent mindre end mænd, og kvindelige ledere tjener 12,6 procent mindre (2023-tal).

Kilde: Overlægeforeningen. Forskellen er her opgjort i bruttoløn, der indeholder grundløn + centrale og lokale tillæg + vagthonorar, feriegodtgørelse og pension.