Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Risikerer den danske forhandlingsmodel er være så effektiv, at der er risiko for, at internationale firmaer mister interesse for det danske marked? Det er et område, som Lars Holger Ehlers gerne så nærmere belyst.

Analyse: Så vildt meget presser Medicinrådet priserne ned

Medicinrådet er udskældt, bøvlet, tungt, langsommeligt og træffer upopulære beslutninger, men er en stor gevinst for statskassen. ”Vi sparer rigtig, rigtig mange penge,” siger professor i sundhedsøkonomi, der har analyseret Medicinrådets og Amgros´ danske udbudsmodel.

1,2 milliarder. Så meget har Medicinrådet og Amgros i 17 konkrete udbud sparet staten for – ifølge en ny artikel, der netop er offentliggjort i Journal of Pharmaceutical Policy and Practice. Artiklens forfattere har gennemgået fortroligt materiale fra Amgros i årene 2017-2020 og har sammenlignet de aftaler, der er blevet forhandlet, med de officielle listepriser. 

Lars Holger Ehlers, professor i sundhedsøkonomi og leder af Nordic Institute of Health Economics (NIHE), er en af artiklens bagmænd. 

”Politisk der har været meget snak om, at bureaukratiet skal væk. Her har vi en vigtig undtagelse, det viser, at på indkøbsområdet er bureaukratiet alle pengene værd,” siger han.

Man skaber et marked

Gennemgangen af de 17 udbud viser, at Medicinrådet har stor succes med at få presset priserne ned, og at den gennemsnitlige rabat ligger på 44,1 procent, der spænder over rabatter fra 0,4 til 92,8 procent. Rabatterne gives især, når der er flere om buddet, og her har Medicinrådet stor succes med at skabe et marked, hvor der for det utrænede øje ikke er et.

”Medicinindustrien er skabt til at tjene penge, det kan man ikke klandre dem, men som forbruger vil man gerne have system, der effektivt presser priser så langt ned som muligt. Medicinrådet får alle de dygtigste læger på et område til at sætte sig sammen. De ser på medicinen og kan sidestille de forskellige midler og se, hvilken medicin, man kan bruge - og når der er valgmuligheder, så kan man lave konkurrence,” siger Lars Holger Ehlers.

Et unikt system

De gennemsnitlige 44,1 procent nedslag i prisen, bekræfter de tal, Amgros selv oplyser. Gevinsten skal dog tages med et gran salt, idet rabatten er beregnet i forhold til produkternes listepris, og det er helt almindeligt, at køberne kan forhandle nedslag. Dog er Lars Holger Ehlers ikke i tvivl om, at Medicinrådet er særdeles effektivt.

”Man får besparelser på medicinen, man nok ikke får andre steder.” 

Andre lande ser med interesse på den danske model, men det er ikke noget, der bare sådan kan kopieres.

”Vi har opbygget noget i Danmark, som har enorm værdi, men man kunne nok ikke lave denne model i Sydeuropa, for der ville være mistanke om svindel. Vi er et lille land med effektivt bureaukrati på højt niveau, og det skal vi holde fast i. Man må ikke skære ned på det her bureaukrati, det er vigtigt, at det kører effektivt. Tænk hvis der var korruption eller manglende kvalitetskontrol? Det hele hviler på, at vi kan stole på, at det går ordentligt til,” siger Lars Holger Ehlers. 

Mulige bivirkninger

Risikerer den danske forhandlingsmodel er være så effektiv, at der er risiko for, at internationale firmaer mister interesse for det danske marked? Det er et område, som Lars Holger Ehlers gerne så nærmere belyst.

”Det er kun rygter, men det er da noget, vi bør være opmærksomme på. Konkurrence virker, og vi sparer penge, men i alle markedskonstruktioner, er også nogle dårlige ting. Dette kunne være en af bivirkningerne.”

 

 

 

Fakta

  • Artiklen: Competetive tenders on analogue Hospital parhamceuticals in Denmark 2027-2020 er udgivet i Journal of Pharmaceutical Policy and Practice nr 15
  • Artiklen gennemgår 17 konkrete udbud i årene 2017-2020 og viser, at Medicinrådet opnår en gennemsnitlig besparelse på 44,1 procent
  • Dermed bakker forskerne op om Medicinrådets og Amgros´ egne tal, der viser samme besparelse. Af Amgros hjemmeside fremgår det, at de i de seneste 12 måneder har stået bag 127 udbud, og heraf har opnået en besparelse på 44,1 pct i forhold til listepriser, hvilket løber op i 9,7 millliarder kroner

 

Medicinrådet

Del artikler