Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ny forskning: Strålebehandling af lymfeknuder forbedrer overlevelsen ved brystkræft

Strålebehandling af lymfeknuderne langs brystbenet kan øge overlevelsen hos kvinder med høj risiko for tilbagefald af brystkræft.

Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Dansk Brystkræft Gruppe (DBCG), støttet af Kræftens Bekæmpelse, skriver Kræftens Bekæmpelse. 

Forskningen er også publiceret i tidsskriftet The Lancet Regional Helt Europe. 

Undersøgelsen, der omfatter 4.541 kvinder behandlet mellem 2007 og 2014, viser, at kvinder, som fik strålebehandling af de parasternale lymfeknuder, havde en 15-års overlevelse på 65 procent, sammenlignet med 60,8 procent hos dem, der ikke fik behandlingen. Dette svarer til en forbedring på 4,2 procent i den samlede overlevelse.

Parasternale lymfeknuder er små knuder, som ligger langs brystbenet og fungerer som en del af kroppens immunforsvar. De kan være et område, hvor kræftceller spreder sig, og derfor er det vigtigt at behandle dem ved brystkræft med høj risiko for tilbagefald.

Studiet viser, at strålebehandling af disse lymfeknuder også reducerer dødsfald som følge af brystkræft. Blandt kvinder, der fik behandlingen, døde 424 af brystkræft i opfølgningsperioden, sammenlignet med 512 i gruppen uden behandlingen.

Lægerne har tidligere været bekymret for at give parasternal strålebehandling, især efter operation for kræft i venstre bryst, fordi det ligger tæt på hjerte. Men tidligere bekymringer om hjertebivirkninger ved strålebehandling er blevet gjort til skamme. Risikoen for at dø af hjertesygdom er under 1 procent i begge grupper af kvinder, der indgik i undersøgelsen, hvilket er over 20 gange lavere end risikoen for at dø af brystkræft.

"Vores resultater bekræfter, at strålebehandling af de parasternale lymfeknuder er både effektiv og sikker for kvinder med høj risiko for tilbagefald af brystkræft. Resultaterne kan også bidrage til at ændre retningslinjerne i andre lande, hvor man er mere tilbageholdende med behandlingen," siger studiets førsteforfatter Anders W. Mølby Nielsen til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Fremskridt inden for stråleteknologi har spillet en væsentlig rolle i at minimere risikoen for bivirkninger. Overgangen til CT-baseret strålebehandling har forbedret præcisionen, og nye teknikker som ’gating’, hvor patienten holder vejret under behandlingen, har yderligere reduceret risikoen for hjerteskader.

I begyndelsen af 2000’erne var det uklart, om strålebehandling af de parasternale lymfeknuder var nødvendig. DBCG indførte derfor i 2003 en retningslinje, der kun omfattede kvinder med kræft i højre bryst for at skåne hjertet. Resultaterne fra har nu været afgørende for at dokumentere behandlingens effekt, og siden 2014 har alle kvinder med høj risiko for tilbagefald fået tilbudt behandlingen.