Danske forskere bruger små bobler med kemo til at ramme kræftceller præcist
Danske forskere har udviklet en ny type kræftbehandling, der bruger specialdesignede små "bobler" kaldet liposomer til at levere medicin direkte til kræftceller. Disse liposomer er lavet til at genkende en bestemt type kræftceller og levere medicinen præcist der, hvor den skal virke.
I det nye studie, som er publiceret i Science Direct, beskriver forskerne fra DTU og KU en ny type kræftbehandling med liposomer, som hver kan indeholde en lille portion lægemiddel i deres indre hulrum.
Et liposom er en lille, kugleformet partikel lavet af fedtstoffer, der minder om dem, som cellemembraner er opbygget af. Liposomer består af et eller flere lag af lipidmolekyler (fedtstoffer), der omslutter et vandholdigt rum. På den måde kan de indeholde både vandopløselige og fedtopløselige stoffer indeni.
I studiet designede forskerne et liposomalt leveringssystem, som udnytter de iboende egenskaber af HER2-positive tumorer til at sikre effektiv levering af kemostoffet oxaliplatin til kræftcellerne.
Liposomerne fik det HER2-rettede antistof trastuzumab på overfladen, og det sørgede for, at liposomerne kunne gribe fat i kræftcellernes overflade og komme ind i dem – og aflevere oxiliplatin. Til det formål havde forskerne designet nogle af liposomernes byggesten sådan, at de kunne klippes i stykker af bestemte enzymer, som findes i kræftsvulsten. Enzymerne gennemhuller liposomerne, og lægemidlet begynder derefter at sive ud. Dermed formår liposomerne effektivt at aflevere kemoterapien direkte til kræftcellernes indre.
”Vi testede dem først på kræftceller i petriskåle, og her så vi, at liposomerne kom ind i cellerne, og at enzymer fik lægemidlet til at sive ud. Men den afgørende test fandt sted i mus. Her undersøgte vi, om liposomerne var i stand til at gennemføre deres vigtigste opgave: at nedkæmpe kræftsvulster. Og resultaterne var klare. Vores nye liposomer var markant bedre til at slå kræften ned end både traditionel kemoterapi og simplere liposomer, som ikke havde vores nye ekstraudstyr,” skriver Christian Ammitzbøll Juul på LinkedIn.
Fordelen ved liposomer i forhold til traditionel kemoterapi er for det første, at patienterne kan undgå en række alvorlige bivirkninger, fordi liposomerne bringer lægemidlet direkte til svulsten og skåner resten af kroppen. Derudover kan den direkte levering af lægemidlet potentielt betyde, at svulsten bliver mere effektivt slået ned, så patientens chancer for at overleve stiger.
Forskerne selv tror på, at deres arbejde vil gøre en forskel.
”Mine tidligere kolleger på DTU vil bruge resultaterne til at fortsætte deres arbejde med at optimere liposomer – og forhåbentligt vil andre forskere rundt om i verden gøre det samme. I sidste ende kan indsatsen meget vel føre til udviklingen af nye behandlinger, der kommer kræftpatienter til gode. Vil det blive til en universel mirakelkur mod kræft? Måske ikke. Men for nogle patienter kan de nye behandlinger blive den helt rigtige løsning, der virker, når alt andet fejler,” skriver Christian Ammitzbøll Juul.
Tværsnit af liposom.