Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Kunstig intelligens skal skabe bedre strålebehandling mod hoved- og halskræft

I et nyt nationalt projekt skal en forskergruppe fra Odense Universitetshospital indsamle data for op mod 15.000 danskere, der har fået strålebehandling mod hoved-halskræft de seneste cirka 15 år. Målet er at skabe bedre strålebehandling med færre bivirkninger.

Strålebehandling er en vigtig behandling af patienter med hoved-halskræft, som betyder, at langt de fleste patienter overlever. Men mange er generet af senfølger som mundtørhed og synkebesvær, som skyldes, at strålerne også har ramt det raske væv.

I projektet vil forskerne ved hjælp af kunstig intelligens indtegne det raske væv på patienternes scanninger. Ved at sammenholde billederne med stråleplanerne, der viser, hvordan strålerne har fordelt sig, og oplysninger om patienternes videre forløb – som senfølger og tilbagefald – kan de få et klarere billede af, hvilken effekt behandlingen har haft.

Ud fra informationerne i computeren vil forskergruppen bygge matematiske modeller, der kan forudsige chancen for helbredelse og risikoen for senfølger.

Selvom Danmark er førende inden for strålebehandling af hoved-halskræft, og de danske retningslinjer for behandlingen anvendes i hele verden, kan strålebehandlingen stadig forbedres, understreger lederen af det nye projekt, fysiker og lektor ved Odense Universitetshospital Christian Rønn Hansen.

”Vi bliver stadig bedre til at give strålebehandling meget præcist, hvor vi stadig slår kræftcellerne ihjel, men giver færre stråler til det raske væv. Derfor tror vi, at patienternes bivirkninger over tid er blevet mindre. Men vi mangler stadig at få en bedre forståelse af, hvordan strålerne påvirker patienterne, og hvordan vi kan undgå bivirkninger, eller være bedre forberedt på de bivirkninger, vi ikke kan undgå,” siger siger han i en pressemeddelelse.

Projektet indledes i 2024 og har fået bevilget cirka to millioner kroner fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg.

kunstigintelligens

Del artikler