Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Modelfoto

Mavesyremedicin koblet med øget risiko for hjerte-kar-sygdom hos personer med type 2-diabetes

Brug af mavesyremedicin (de såkaldte protonpumpehæmmere) er koblet med øget risiko for blodprop i hjertet, hjertesvigt, kranspulsåresygdom og død af alle årsager, viser et britisk biobankstudie.  

Studiet er publiceret i tidsskriftet The Journal of Endocrinology and Metabolismog inddrager data fra over 19.000 personer med type 2-diabetes indsamlet fra UK Biobank.

Protonpumpehæmmere er den mest effektive type syrehæmmende medicin på markedet i Danmark. Der findes forskellige typer, der alle virker på samme måde ved at hæmme det enzym i ventriklen, der producerer mavesyre.

Resultaterne i studiet viser med en median opfølgning på 10,9 til 11,2 år, at der var 2.971 tilfælde af kranspulsåresygdom, 1.827 tilfælde af myokardieinfarkt, 1.192 tilfælde af hjertesvigt og 738 tilfælde af stroke sammen med 2.297 dødsfald. 

Brug af protonpumpehæmmere var signifikant forbundet med højere risiko for kranspulsåresygdom og død af alle årsager. 

Der var ingen signifikant forskel med hensyn til stroke, hvilket forskerne vurderer kan skyldes manglende statistisk power.

I studiet blev der ikke indsamlet data om frekvens, varighed og dosering af protonpumpehæmmere, og forskerne bag studiet vurderer derfor, at fremtidige undersøgelser er nødvendige for at afklare sammenhængen yderligere.

Del artikler