Sundhedspolitisk Tidsskrift

Forskere får 15 millioner kroner til at bekæmpe aggressiv hjernekræft

En helt ny type radioaktive lægemidler baseret på kobber, kobolt og antimon skal selv opspore kræftcellerne i hjernen og bestråle deres DNA.

Christine McKenzie, professor i kemi ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på Syddansk Universitet, står i spidsen for et projekt, som Novo Nordisk Fonden nu støtter med 15 millioner kroner. Der findes i dag ingen effektiv behandling af glioblastomer, en aggressiv form for hjernekræft som rammer 250 danskere årligt.

Ideen med den nye forskning er at udvikle en helt ny type målsøgende, radioaktive lægemidler, der selv opsporer kræftcellerne i patienten og bestråler cellernes DNA.

Herved dræbes kræftcellerne uden at det raske, omkringliggende væv tager skade, så bivirkningerne minimeres. Resultatet kan blive, at flere vil være langtidsoverlevere med denne aggressive form for hjernekræft.

”Vi vil udvikle nogle nye stoffer baseret på radioaktive stoffer som kobber, kobolt og antimon. De har hidtil ikke været brugt i nuklearmedicin, men de har nogle overlegne egenskaber, og de kan produceres lokalt i en hospitalscyklotron. En isotop af hvert grundstof kan bruges til at dræbe kræftceller, mens en anden isotop kan bruges til at detektere kræft i scanninger,” siger Christine McKenzie i en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet.

Udfordringen er blot at få transporteret de pågældende isotoper frem til deres mål, bliver det forklaret videre i pressemeddelelsen.

Christine McKenzies bidrag til projektet bliver at udvikle chelater, som er molekyler, der specifikt kan binde kobber, kobolt og antimon til sig. De skal derefter kobles til andre molekyler, der har til opgave at finde cancercellerne.

”De molekyler, der i dag bruges til transport i nuklearmedicin, er simpelthen ikke egnede til kobber, kobolt og antimon. Vi skal have skabt nogle molekyler, der kan transportere isotoperne ind i kroppen og frem til kræftcellerne. Fordelen ved at isotoper af samme grundstof kan bruges til begge formål, både terapi og diagnostik, er, at vi kun skal udvikle én type kemi,” forklarer kemikeren.

Med på holdet er også hospitalsfysiker Helge Thisgaard og lektor Andrew Kellett fra Dublin City University i Irland.

Like eller del denne artikel