Endnu en læge sigtet i sag om aktiv dødshjælp

Frits Schjøtt, der i 25 år havde psykiatrisk praksis i Svendborg, er sigtet for at have hjulpet lægen Svend Lings med at hjælpe syge patienter til at dø.

Fyns Politi har sigtet endnu en dansk læge i sagen om læger, der ulovligt har bistået svært syge patienter med at begå selvmord, oplyser Radio24syv.

Lægerne har ulovligt udskrevet stærk medicin og vejledt de syge patienter i at tage det i så store doser, at de døde af det.

I 2017 sigtede politiet først pensionerede overlæge Svend Lings for at have medvirket til, at nogle begik selvmord, hvilket kan give op til fire års fængsel, og Lings fik samtidig frataget sin autorisation og retten til at udskrive den dødbringende medicin. Men Svend Lings stoppede ikke med at hjælpe syge med at dø - han fik blot en anden læge, den 83-årige pensionerede speciallæge Frits Schjøtt, til at udskrive Fenemal, som er et sovemiddel, som kan bruges ved selvmord.

Frits Schjøtt udskrev to gange dødelige doser af Fenemal til patienter, han aldrig havde mødt. Én gang udskrev han medicinen til sig selv og gav den til Svend Lings, velvidende at Svend Lings ville overdrage medicinen til en person, der ønskede at begå selvmord. Frits Schjøtt vidste ikke, hvem personen var.

Den anden gang udskrev Frits Schjøtt en dødelig dosis Fenemal til en navngiven person efter anmodning fra Svend Ling. Frits Schjøtt har forklaret politiet, at han udmærket var klar over, at personen ville benytte pillerne til selvmord.
Det viser et brev fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som Radio24syv er i besiddelse af.

Den ene patient var en 44-årig mand, der lider af neuropati, hvilket er kroniske smerter i nervebanerne. Manden misforstod, hvordan medicinen skulle indtages og døde ikke. Han fortæller til Radio24syv, at han lider af meget intense smerter.

Frits Schjøtt er nu blevet sigtet for “at have udskrevet medicin til andre, velvidende at medicinen skulle bruges i selvmordshensigt”. Derudover vil Styrelsen for Patientsikkerhed fratage hans autorisation, fordi han “er til fare for patientsikkerheden”.

Frits Schjøtt står ved, at han har udskrevet de dødelige doser medicin. Han gjorde det, fordi han går ind for aktiv dødshjælp, og Svend Lings bad ham om det.

”Han bad mig om at udskrive den medicin og forklarede – som sandt er – at det var fordi, han havde fået inddraget sin autorisation. Og han ville gerne hjælpe de mennesker, som han hidtil havde hjulpet, og dertil skulle han bruge medicin. Han spurgte, om jeg var villig til at træde til i stedet for. Og det var jeg,” siger Frits Schjøtt og fortæller videre, at han har ”fuld tillid” til Svend Lings’ dømmekraft.

I oktober 2017 skrev Frits Schjøtt et debatindlæg i Fyens.dk (foto herunder), hvor han bl.a. skriver: "

"....den samvittighedsfulde og lægeløfte-tro forhenværende. overlæge Svend Lings, der adlyder de etiske bud i lægegerningens grundlov og hjælper uhelbredeligt syge patienter, der ikke ønsker at fortsætte et liv med lidelser, til at afslutte den plagsomme vandring ad Via Dolorosa med lovlige midler - men altså ifølge systemets visdom på ulovlig vis, netop ved at yde denne hjælp. Han risikerer bål og brand fra samme system, hvis han ikke bøjer nakken og retter ind. Det gør ondt at tænke tilbage på "de gode gamle dage", hvor man som læge stod til ansvar for lægeløftet og sin samvittighed og kunne regne med opbakning fra sine chefer - og selv, senere, som chef kunne yde støtte til de unge under oplæring. Godt, at man er kommet ud af systemet nu - skidt for dem, der må kæmpe med det fremover."

 

 

Tags: aktiv dødshjælp, aktivdoedshjaelp

Like eller del denne artikel