”Der er ikke mange patienter i den behandling i Danmark, og vi har jo heldigvis flere behandlingsmuligheder, så det bliver ikke noget problem at finde en anden behandling til dem,” siger Per Soelberg Sørensen.

Sclerose-middel tages af markedet på grund af risiko for hjerneskader

Lægemiddelvirksomheden Biogen trækker sclerose-midlet Zinbryta (daclizumab) af markedet, efter i alt syv tilfælde af alvorlige inflammatoriske hjerneskader i Tyskland og Spanien.  Zinbryta bruge si andenlinjebehandling. 

Det er syv tilfælde af hjernebetændelse og hjernehindebetændelse hos tyske og spanske patienter i behandling med Zinbryta, som nu får producenten Biogen til at trække lægemidlet af markedet verden over.

Læger bør ikke sætte nye patienter i behandling med Zinbryta og bør foretage en vurdering af de patienter, der er i behandling med lægemidlet og iværksætte anden behandling hurtigst muligt, skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Biogen har meddelt det europæiske lægemiddelagentur EMA, at de stopper igangværende kliniske studier med Zinbryta i EU, og patienter, der indgår i kliniske studier med Zinbryta, skal kontakte den ansvarlige læge for det kliniske studie.

"I betragtning af de alvorlige tilfælde, der er rapporteret, er det i patienternes interesse, at vi frivilligt trækker Zinbryta af markedet verden over," skriver Biogen i en pressemeddelelse.

I Danmark får kun en lille gruppe MS-patienter den højaktive behandling, og ifølge Lægemiddelstyrelsen er der ikke meldt om danske tilfælde af de alvorlige bivirkninger, men ifølge professor ved Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, Per Soelberg Sørensen, vil alle danske patienter i Zinbryta-behandling nu blive omstillet til anden behandling.

”Der er ikke mange patienter i den behandling i Danmark, og vi har jo heldigvis flere behandlingsmuligheder, så det bliver ikke noget problem at finde en anden behandling til dem,” siger Per Soelberg Sørensen. 

Blandt andet vurderer han, at den nye behandling Ocrevus (ocrelizumab), som i øjeblikket bliver vurderet i Medicinrådet, vil være et alternativ for en del af patienterne.

Tags: Biogen, Per Soelberg Sørensen, Zinbryta

Like eller del denne artikel