
En endnu mere opdateret covid-19-vaccine på vej
Mange danskere vil sandsynligvis kunne få en booster-vaccine mod covid-19, som blandt andet er rettet mod den variant, som er dominerende lige nu.
Det er kun knap to uger siden, at sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc) på et pressemøde kunne fortælle, at nye variantopdaterede vacciner var godkendt som booster-vacciner til det kommende vaccinationsprogram. De to variantopdaterede vacciner imod covid-19 fra hhv. Pfizer/BioNTech og Moderna blev godkendt af EU-kommissionen 1. september, og begge er rettet imod både den originale virusvariant fra Wuhan og Omikron BA.1-varianten, som var dominerende i Danmark sidste vinter.
Men nu har det europæiske lægemiddelagentur (EMA) indstillet en endnu nyere vaccine fra Pfizer/BioNTech til godkendelse ved EU-Kommissionen - hvilken nærmest kun er en formsag. Og denne vaccine er blevet videreudviklet til en version, der er rettet imod Omikron BA.4 og BA.5-varianterne foruden den oprindelige variant. Det er BA.5, som lige nu er dominerende i Danmark, så det er en superaktuel udgave.
Sundhedsstyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at de variantopdaterede vacciner vil indgå i efterårets vaccinationsprogram, og at styrelsen vil drøfte anvendelsen af den BA4/BA5 opdaterede vaccine med sundhedsfaglige eksperter på området og i nærmeste fremtid melde ud, hvordan de nye variantopdaterede vacciner vil blive brugt.
Statens Serum Institut fik allerede i sidste uge leveret de første 720.000 variantopdaterede vacciner rettet imod både den originale virusvariant fra Wuhan og Omikron BA.1-varianten. Leverancen dækker vaccinationen af borgere over 85 år og plejehjemsbeboere, som er den første målgruppe, der skal vaccineres - vaccination begynder denne uge, og Sundhedsstyrelsen har tidligere fortalt, at det nok vil tage ca. 14 dage. Fra 1. oktober begynder vaccination af alle over 50 år, som ønsker det.
”Vi har nu flere variantopdaterede vacciner, som vi forventer giver både en bredere og bedre beskyttelse mod alvorlig sygdom og død. Vi forventer, at den BA4/BA5 opdaterede vaccine giver mindst lige så god beskyttelse som den allerede godkendte BA1 opdaterede vaccine, og det kan endda være, at den er lidt bedre. Alle, der skal vaccineres i efterårets vaccinationsprogram, vil blive vaccineret med en variantopdateret vaccine, og vi vil løbende vurdere, hvordan vi bedst bruger dem, vi har,” siger vicedirektør Helene Bilsted Probst.
”Timing er helt afgørende i forhold til at undgå alvorlig sygdom, så vi skal i gang med vaccinationsprogrammet nu, så vi kommer på forkanten af smitten. De første invitationer er sendt ud, så bestil tid til vaccination, når du får den tilbudt. Det er det vigtigste lige nu i forhold til at beskytte dem, der er i risiko, mod alvorlig sygdom,” siger Helene Bilsted Probst.
Hidtil har alle covid-19-vacciner, der har været anvendt på globalt plan, været monovalente. Dvs. at de kun har været rettet imod en virusvariant, nemlig den oprindelige virusvariant (Wuhan-varianten), der startede pandemien tilbage i 2019.
Denne variant har siden muteret til flere forskellige nye varianter – for eksempel var det i 2021 først Alfa og så Delta-varianterne, der dominerede smitten i Danmark. I november 2021 blev Omikron-varianten den dominerende variant, og siden sommer har undervarianten Omikron BA.5 drevet smitten i EU og mange andre lande i verden.
De internationale lægemiddelmyndigheder er enige om, at bivalente, variantopdaterede vacciner vil give en bedre og bredere beskyttelse, når man skal booste immunforsvaret.
Det eneste, der bliver ændret, når man variantopdaterer vaccinerne, er, at man justerer udseendet på spikeproteinerne, så de matcher spikeproteinet på de virusvarianter, man retter vaccinen imod. Herudover er sammensætningen af vaccinerne den samme som i de originale vacciner, der blev godkendt i 2020/2021.
De danske lægemiddelmyndigheder har en forventning om, at når man booster med den videreudviklede vaccine, der er specifikt rettet imod BA.4/5-varianten, der aktuelt dominerer smitten, så vil man muligvis opnå en bedre effekt over for netop de varianter, der florerer på nuværende tidspunkt samt over for evt. nye varianter, der kan komme til senere på året. Hvor høj denne mulige større effekt vil være, er endnu uvist. Det er en viden, der først kan indhentes, efterhånden som de variantopdaterede vacciner bliver taget i brug, og man kan måle effekten. lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.
Relateret artikel
Tags: corona, coronavaccine