"Vi er rystede. Danske Patienter repræsenterer 104 foreninger og en kæmpe gruppe mennesker i en sårbar situation, og vi løfter en række vigtige samfundsopgaver på vegne af myndighederne. Det er komplet uforståeligt, hvis regeringen ikke længere vil prioritere det arbejde," siger formand for Danske Patienter, Klaus Lunding.

Chok for Danske Patienter: Bevilling er væk i finanslovsforslag

Danske Patienter står til at miste næsten halvdelen af sit årlige budget allerede fra næste år, hvis det nye forslag til en finanslov for 2023 bliver vedtaget. Organisationens bevilling væk, og organisationen håber nu, at det er en fejl.

Danske Patienter blev rystede, da finansminister Nicolai Wammen (soc.) onsdag fremlagde det nye forslag til en finanslov for 2023. For organisationens bevilling på 5,2 millioner kroner er pist væk. Fjernet.

"Vi er rystede. Danske Patienter repræsenterer 104 foreninger og en kæmpe gruppe mennesker i en sårbar situation, og vi løfter en række vigtige samfundsopgaver på vegne af myndighederne. Det er komplet uforståeligt, hvis regeringen ikke længere vil prioritere det arbejde," siger formand for Danske Patienter, Klaus Lunding.

Han finder det specielt uforståeligt på baggrund af, at regeringen har sat høje ambitioner for patienter og pårørendes indflydelse på udviklingen af sundhedsvæsenet – for eksempel i de nye sundhedsklynger, som er en central del af regeringens sundhedsudspil.

Det er alt sammen ambitioner, som Danske Patienter bakker op om og bidrager til hver eneste dag ved at servicere ministerier, regioner og kommuner – men som klinger hult, når man samtidig trækker finansieringen til netop det arbejde i den nye finanslov, mener Klaus Lunding:

"Det er et alvorligt slag mod civilsamfundet som helhed, hvis politikerne bare kan finde på at hive tæppet væk under en samarbejdspart på den måde," siger han til Danske Patienters hjemmeside. Han påpeger, at Danske Patienter fremover vil være den eneste paraplyorganisation, der varetager brugerinteresser inden for handicap-, forbruger-, kultur-, ungdoms- og idrætsområdet, som ikke længere får offentlig støtte.

En stor del af Danske Patienters arbejde for myndighederne er  at udpege og uddanne repræsentanter til forskellige organer i sundhedsvæsenet, herunder flere lovbestemte udpegninger til for eksempel klage- og erstatningsnævn, disciplinærnævn og patientinddragelsesudvalg. Aktuelt har Danske Patienter ansvaret for 270 repræsentationer, og der kommer hele tiden nye til – i gennemsnit én hver anden dag.

"Det er en kæmpe opgave, som vi ikke længere kan løfte, hvis vi mister vores bevilling," siger Danske Patienters direktør Morten Freil og påpeger, at det tager tid at sikre, at de udpegede repræsentanter er kvalificerede og uafhængige af interesser fra eksempelvis medicinalindustrien:

"Vi står som garant for, at de foreninger og repræsentanter, der får indflydelse på lovgivning og udvikling af sundhedsvæsenet via Danske Patienter, er legitime og habile, og at de udelukkende taler i patienters og pårørendes interesse. Det er ekstremt vigtigt og ikke noget, man kan gå på kompromis med," siger han.

Danske Patienter er ikke blevet advaret om, at man ville fjerne finanslovsbevillingen. Tværtimod er man i dialogen med myndighederne blevet overbevist om, at bevillingen ville indgå i finansloven for 2023 og fremover.

Forløbet undrer formand Klaus Lunding, men det giver også håb:

"Måske er det en fejl. Det håber vi, for det er en den eneste meningsfulde forklaring, vi kan få øje på," siger han.

 

Relaterede artikler

Tags: finanslovsforslag

Like eller del denne artikel