Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Danmark har 50 procent højere amputationsrate end Sverige og Norge

I Danmark er amputationsraten 50 procent højere end i Norge og Sverige. Årsagen skal findes i danskernes mere usunde livsstil, mener direktør og professor Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed.

I sidste uge kom den meget omtalte rapport 'Amputationer og amputationsforebyggende karkirurgiske indgreb i de danske regioner' fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), som fortalte om en stigende forskel hos de enkelte regioner i hyppigheden af amputationer. I rapporten fremgår også, at amputationsraten i Danmark er 50 procent højere end i Norge og Sverige.

"Danskerne ryger og drikker betydeligt mere end svenskere og nordmænd. Derudover er vores nordiske naboer mere fysisk aktive, så der er flere faktorer, som betyder, at selve patientmaterialet eller baggrundsbefolkningen generelt er væsentligt sundere i Sverige og Norge, og det gør, at de har færre, som skal amputeres," siger direktør og professor Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed til RKKP´s hjemmeside.

Han finder det også interessant, at de forskellige livsstilsfaktorer også giver sig til kende i forhold til, hvor godt patienten kommer sig efter operation.

"I flere tidligere undersøgelser af kvaliteten af kirurgi så vi en stor forskel på succesraten blandt danske kirurger i forhold til norske og svenske. Jeg tror ikke et øjeblik på, at danske kirurger er dårligere end deres norske og svenske kollegaer, men forskellen skal i virkeligheden findes i, at patienterne, der opereres i Danmark, generelt er dårligere," siger han til RKKP og tilføjer, at danske kirurger har et meget dårligere udgangspunkt for en succesfuld behandling end svenske og norske, fordi rygning og alkohol giver en dårligere sårheling efter operation.

Han forventer, at flere og flere danskere vil udvikle dårlig blodforsyning i benene, da 19 procent af danskerne nu er svært overvægtige med et BMI på over 30 og er dermed i stor risiko for at udvikle type 2-diabetes. Derudover bliver der flere ældre.

  

 

Læs vores dækning af amputations-skandalen her

 

Tags: overvægt, rygning, amputationssag

Del artikler