»Man er nødt til at have en diskussion om strukturelle tiltag på Sjælland. De problemer, som amputationssagen har afdækket, ses også på en lang række andre områder," siger Jakob Kjellberg.

Professor foreslår fusion af Region Hovedstaden og Region Sjælland

Sundhedsøkonom, professor Jakob Kjellberg, foreslår at svejse Region Sjælland og Region Hovedstaden meget tættere sammen med en decideret sammenlægning som én mulighed. 

Det skriver Berlingske.

En ny rapport har påvist, at Region Sjælland halter langt efter Region Hovedstaden, når det gælder hjælpen til patienter med åreforkalkning. Region Sjælland må udføre amputationer på dobbelt så mange patienter som i Region Hovedstaden.

Men det er kun ét område, hvor der er store forskelle i behandlingen i de to sjællandske regionere. Der er generelt alt for få læger og sygeplejersker til at behandle patienterne i Region Sjælland. I stedet klumper medarbejderne sig sammen i Region Hovedstaden.

Sundhedsøkonom, professor Jakob Kjellberg, foreslår nu at svejse de to regioner meget tættere sammen med en decideret sammenlægning som én mulighed.

»Man er nødt til at have en diskussion om strukturelle tiltag på Sjælland. De problemer, som amputationssagen har afdækket, ses også på en lang række andre områder. Region Hovedstaden støvsuger markedet for læger og sygeplejersker, mens kapaciteten og behandlingen sakker længere og længere bagud i Region Sjælland. Det er indlysende, at relationen mellem de to regioner er problematisk, som det fungerer nu, og derfor kan det overvejes, om en sammenlægning er en løsning for at løfte kapaciteten og behandlingen uden for hovedstaden,« siger Jakob Kjellberg til Berlingske.

Han mener, sat man er nødt til at se på, hvordan man får fordelt ressourcerne – medarbejderne – på en mere hensigtsmæssig måde og peger på, at der kan være forskellige tiltag, man kan gøre brug af. Det kan være samarbejdsaftaler mellem regionerne og fælles ansættelsessteder.

I en kronik i Jyllands-Posten tidligere på sommeren fremhævede formanden for regionsrådet i Region Sjælland, Heino Knudsen (Soc), sammen med sin kollega i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), at de små regioner har langt færre ressourcer at gøre godt med.

Når det f.eks. gælder sygeplejersker, har Region Sjælland otte af dem, hver gang de øvrige regioner har ti.

Samtidig slås regionen også med tunge sundhedsproblemer med højere andele af rygere og patienter med blandt andet forhøjet blodtryk og diabetes.

I kronikken slår de to regionsrådsformænd til lyd for, at der skabes en geografisk »lighedspulje« for at sikre ordentlige sundhedstilbud til alle borgere i landet.

Heino Knudsen tror dog ikke på modellen med én stor region, hvor der stadig vil være yderområder, hvor læger ikke ønsker at bo. Han tror mere på at indføre »bælter« forskellige steder i landet, hvor der bliver mulighed for at gøre noget ekstraordinært for at skaffe medarbejdere ved at kunne tilbyde langt højere lønninger og bedre arbejdsforhold.

Formanden for regionsrådet i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (Sos), tror heller ikke på, at en decideret sammenlægning er vejen frem, men mener, at der skal være et tættere strategisk samarbejde mellem de to regioner.

I forvejen behandles mange patienter fra Region Sjælland på Rigshospitalet, og Lars Gaardhøj peger på, at man skal gå efter en øget brug af delestillinger, hvor medarbejdere arbejder på sygehuse i begge regioner. Flere virtuelle løsninger kan også komme på tale, hvor specialister fra Region Hovedstaden kan indgå i teleambulatorier i Region Sjælland og behandle patienter her.

 

Tags: amputationssag

Like eller del denne artikel