Etisk Råd opfordres nu til at tage abortgrænsen i Danmark op til debat. Her formanden, Leif Vestergaard Pedersen.

Partier åbner op for debat om grænsen for fri abort

Den danske grænse for fri abort på 12 uger er lavere end i lande som Sverige, Frankrig, Island og Holland. Venstre og Enhedslisten ønsker nu diskussion om, hvorvidt den danske abortgrænse skal hæves. Partierne opfordrer derfor i første omgang Det Etiske Råd til at tage emnet op. 

Det skriver Jyllands-Posten.

I dag har Danmark en af Vesteuropas mest konservative lovgivninger på området. I eksempelvis Sverige kan kvinder få en abort frem til den 18. uge af graviditeten, og i Island er den frie abort gældende frem til 22. uge af svangerskabet. 

Venstre og Enhedslisten åbner for debatten efter en sommer, hvor USA er gået den stik modsatte vej i abortspørgsmålet. Den amerikanske højesteret omstødte i juni en afgørelse, som siden 1973 har sikret amerikanernes ret til abort. Med den kontroversielle afgørelse er det blevet muligt at gøre aborter ulovlige på delstatsniveau, og i stater som Texas, Oklahoma og Missouri er abort derfor blevet forbudt. Spørgsmålet om fri abort har dog netop - for første gang i en delstat - været til afstemning i Kansas. Og her stemte 58,9 procent af befolkningen nej til at fjerne den frie abort. 

Etisk Råd tog senest i 2007 stilling til grænsen for fri abort i Danmark. Dengang var flertallet af medlemmerne tilfredse med de eksisterende regler på 12 uger, men ingen af medlemmerne fra 2007 sidder i Rådet i dag. De enkelte medlemmer bliver nemlig udpeget for tre år og kan kun genudpeges én gang. Et medlem kan derfor højest sidde i Rådet i seks år.  

Like eller del denne artikel