Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Partier åbner op for debat om grænsen for fri abort

Den danske grænse for fri abort på 12 uger er lavere end i lande som Sverige, Frankrig, Island og Holland. Venstre og Enhedslisten ønsker nu diskussion om, hvorvidt den danske abortgrænse skal hæves. Partierne opfordrer derfor i første omgang Det Etiske Råd til at tage emnet op. 

Det skriver Jyllands-Posten.

I dag har Danmark en af Vesteuropas mest konservative lovgivninger på området. I eksempelvis Sverige kan kvinder få en abort frem til den 18. uge af graviditeten, og i Island er den frie abort gældende frem til 22. uge af svangerskabet. 

Venstre og Enhedslisten åbner for debatten efter en sommer, hvor USA er gået den stik modsatte vej i abortspørgsmålet. Den amerikanske højesteret omstødte i juni en afgørelse, som siden 1973 har sikret amerikanernes ret til abort. Med den kontroversielle afgørelse er det blevet muligt at gøre aborter ulovlige på delstatsniveau, og i stater som Texas, Oklahoma og Missouri er abort derfor blevet forbudt. Spørgsmålet om fri abort har dog netop - for første gang i en delstat - været til afstemning i Kansas. Og her stemte 58,9 procent af befolkningen nej til at fjerne den frie abort. 

Etisk Råd tog senest i 2007 stilling til grænsen for fri abort i Danmark. Dengang var flertallet af medlemmerne tilfredse med de eksisterende regler på 12 uger, men ingen af medlemmerne fra 2007 sidder i Rådet i dag. De enkelte medlemmer bliver nemlig udpeget for tre år og kan kun genudpeges én gang. Et medlem kan derfor højest sidde i Rådet i seks år.  

Del artikler