Formand og folketingsmedlem for det nye parti for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, vil sandsynligvis nyde godt af den nye sundheds-dagsorden.

Sundhed står til at blive det store tema i et kommende valg

Det er sundhedsområdet, der er det mest afgørende for, hvor vælgerne vil sætte deres kryds ved det kommende folketingsvalg.

Temaet ’hospitaler og sundhed’ kommer ud på en klar førsteplads i en ny undersøgelse af borgernes foretrukne valgtemaer, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken blandt 1.076 respondenter i perioden 12.-13. juli. Samtidig er ’psykiatri’ et usædvanligt højt prioriteret emne i befolkningen.

De adspurgte er i undersøgelsen blevet præsenteret for 19 temaer og er blevet bedt om at udvælge de to vigtigste. Hele 33 procent peger på ’hospitaler og sundhed’. Dernæst følger ’miljø og klima’ med 24 procent og ’økonomi’ med 22 procent, mens 16 procent har ’psykiatri’ med blandt deres to udvalgte temaer. I bunden ligger emner som ’ligestilling’, ’trafik og transport’, ’dyrevelfærd’, ’EU’ og ’beskæftigelse’.

Jesper Claus Larsen, der er direktør i analyseinstituttet Electica, siger til TV2, at det er den seneste tids store fokus på lange ventetider i sundhedsvæsnet og mangel på varme hænder, der har sat sit præg på vælgernes prioriteringsliste. Dét og så coronakrisen, der har sørget for at sætte massivt fokus på hospitalernes kapacitet, forklarer han.

"Vi har været gennem nogle år med coronakrise, hvor vi er blevet opdraget til at have et meget specifikt fokus på sundhed og sygehuse," siger Jesper Claus Larsen til TV 2.

»Der er virkelig kommet politisk sprængkraft ind i sundhedsvæsnet«, siger Elisabet Svane, politisk analytiker på Politiken til samme avis.

Hun mener, at formand og folketingsmedlem for det nye parti for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, vil nyde godt af den nye dagsorden.

»Han har en fortid som sundhedsminister og finansminister og stod bag store reformer af sundhedsvæsnet gennem nullerne. Han vil med konkrete forslag til løsninger fylde godt op i valgkampen i et tema, hvor han absolut er på hjemmebane. Venstre og Det Konservative Folkeparti vil buldre frem med krav om mere frit valg og brug af private tilbud, mens S vil tale om nærhospitaler og reform. Alt dette vil blive koblet op på økonomi, for skal der bruges flere penge, skal de tages et andet sted fra,« siger Elisabet Svane til Politiken.

Der skal være valg til Folketinget senest til juni næste år, men regeringens støtteparti, Det Radikale Venstre, meldte efter Minkkommissionens rapport ud, at statsminister Mette Frederiksen (Soc.) skal udskrive valg inden Folketingets åbning 4. oktober i år. Ellers vil partiet udtrykke mistillid til regeringen og reelt vælte den.

Like eller del denne artikel