I 2019 blev denguefeber udnævnt af WHO som en af den globale sundheds top-10 trusler, og danskere, som rejser til Asien og Latinamerika, frygter også den myggebårne virus.

Vaccine på vej mod en af verdens største sundhedstrusler

En vaccine mod dengue-feber viser i et fase 3-forsøg lovende resultater. To dosis-vaccinen var sikker og forebyggede gennem 4,5 år 61 procent af tilfældene med symptomatisk denguefeber og 84 procent af hospitalsindlæggelser.

Data fra fase 3 studiet er offentliggjort af firmaet Takeda og er blevet præsenteret ved NECTM (Northern European Conference on Travel Medicine).

I 2019 blev denguefeber udnævnt af WHO som en af den globale sundheds top-10 trusler, og danskere, som rejser til Asien og Latinamerika, frygter også den myggebårne virus. 

Omkring halvdelen af jordens befolkning lever i dag i områder med risiko for denguefeber, og det anslås, at denguevirus på verdensplan forårsager 390 millioner infektioner og 20.000 dødsfald om året. I visse dele af Latinamerika og Asien er denguefeber en af de mest udbredte alvorlige sygdomme blandt børn.

Vaccinen evalueres i øjeblikket af EMA som forebyggelse af denguefeber hos børn og voksne i EU. Vaccinen er også til regulatorisk review i en række dengue-endemiske lande.

Hidtil har den eneste forebyggelse for de fleste været at undgå at blive stukket af myg, det vil sige ved anvendelse af et insektmiddel og ved at anvende myggenet.

Der er ganske vist udviklet én anden vaccine, en levende svækket vaccine ved navn Dengvaxia, som kom i 2016. Den beskytter mod alle fire denguevirustyper og har vist vedvarende effekt på både dengue-infektion og alvorlig denguefeber hos personer, som har haft denguefeber tidligere. Imidlertid har det vist sig, at vaccinen er forbundet med øget risiko for alvorlig infektion for personer, som ikke har haft dengue-infektion tidligere. Vaccinen kan derfor kun anvendes til personer, der har haft dokumenteret denguefeber tidligere, er i alderen 9-45 år, og som bor i endemiske områder.

For rejselystne danskere en den kommende vaccine derfor godt nyt.

 

 

Like eller del denne artikel