Sundheds-organisationer: Hæv aldersgrænsen på tobak til 25 år

Det er tid til, at politikerne handler og sikrer, at en røgfri generation i 2030 er mulig, mener en række sundhedsorganisationer i et fælles udspil. "Stærkt udspil", siger sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc).

Der skal sættes drastisk ind, hvis ambitionen om en røgfri generation i 2030 skal blive en realitet. Derfor står Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Lægeforeningen i samlet flok bag en opfordring til politikerne: Hæv aldersgrænsen på tobaksvarer gradvist til 25 år.

"Vi ved, at langt, langt størstedelen af faste rygere starter, inden de er 25 år. Derfor kan en forhøjet aldersgrænse virkelig være med til at rykke ved danskernes tobaksvaner, så vi kan nå i mål med den første røgfri generation i 2030," siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Helt konkret foreslår de fire organisationer, at man frem mod 2029 hvert år lægger et år til, når det kommer til aldersgrænsen for køb af tobak. Så i 2023 skal man være 19 år, i 2024 skal man være 20 år og så fremdeles, indtil aldersgrænsen i 2029 hedder 25 år.

"Blandt flere af vores medlemmer ser vi hver dag, hvad tobaksafhængigheden og deraf mange års rygning betyder i forhold til livskvalitet i form af nedsat lungefunktion og problemer med åndedrættet, og det vil vi rigtig gerne medvirke til at begrænse for så mange som muligt med så mange redskaber som muligt," siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Sundhedsorganisationernes forslag står ikke i modsætning til regeringens ambition om et nikotinforbud for alle generationer født i og efter 2010, men på nuværende tidspunkt ser forslaget ud til at blive svær at føre ud i livet. I første omgang var forslaget en del af en stor, samlet sundhedsreform, der omfattede både selve sundhedsvæsenets indretning og en forebyggelsesdel, der handler om strammere regler for køb af tobak og alkohol for særligt unge. Forebyggelsesdelen var også det helt store slagnummer fra regeringen, da den fremlagde reformen i marts. Men dels kræver et generationsforbud en ændring af EU´s tobaksvaredirektiv, og dels var de borgerlige partier ikke så positive overfor ideen, og Heunicke valgte derefter at dele aftalen op for at få en bred aftale til den første del af sundhedsreformen. Forebyggelsesdelen mangler der stadig at blive indgået en politisk aftale om.

"Vi bakker 100 procent op om regeringens forslag om en nikotinfri generation 2010+. Hvis ikke det kan gennemføres, må politikerne enes om andre markante tiltag, som beskytter børn og unge mod sygdom og død forårsaget af tobak. En forhøjet aldersgrænse for køb af tobak kan spare den enkelte og sundhedsvæsenet for mange behandlingskrævende sygdomme. Forhåbentlig har Folketingets politikere modet til at tage resolut fat på forebyggelsen her," siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

Selvom forslaget med garanti ikke vil være lige populært alle steder i befolkningen, er det på tide, at Danmark ifører sig den internationale førertrøje, når det kommer til regulering af tobaksprodukter. Og faktisk viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse da også, at 56 procent af danskerne synes godt om en aldersgrænse på 25 år for tobaksvarer.

"Politisk er der nølen, når det gælder en højere aldersgrænse for køb af tobak. Helt anderledes er det, når man spørger befolkningen. Over halvdelen bakker op om at hæve aldersgrænsen til 25 år, og kun hver femte er imod. Samme mønster gælder højere priser på tobak. Jeg synes, at man på Christiansborg skulle lytte til vælgerne – det, de beslutter nu, vil få afgørende betydning for børn og unges muligheder for en røgfri fremtid," siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Sundhedsminister Magnus Heunicke kalder udspillet et "stærkt udspil" på Twitter. 

"Vi er nødt til at bruge nye værktøjer for at sætte en stopper for tidlig død, alvorlig sygdom og en ny generations dybe afhængighed af tobaksprodukter og nikotin," skriver han.

 

Like eller del denne artikel