Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Når en praktiserende læge ringer mig op og græder i telefonen, er der noget galt"

Den traditionelle måde at drive almen solopraksis på i Danmark er uddøende, og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har ingen svar på, hvordan problemet med lægemangel og en øget kompleksitet for praktiserende læger skal løses, mener Thomas Helt, bestyrelsesformand i alles Lægehus, der driver 36 såkaldte partnerskabs- eller stråmandsklinikker. 

Thomas Helt var i kontakt med en praktiserende læge lige omkring juletid. Lægen græd i telefonen - han kunne ikke få sin ferie til at hænge sammen.

”Hvorfor ringede lægen til mig? Hvor er PLO? Hvor er formanden for PLO,  Jørgen Skadborg? Jeg vil ikke sætte ild til noget monopol, men når en praktiserende læge ringer mig op og græder i telefonen, er der noget galt,” siger Thomas Helt og tilføjer, at en sådan opringning ikke er en enestående historie. Også regionerne kontakter sundhedsiværksætteren for at få ham til at hjælpe klinikker, der har været i knæ længe, siger han.

”Vi griber den udvikling, skaber den ikke,” siger bestyrelsesformanden, der er uddannet fysioterapeut.

I 2013 blev det tydeligt, at det nuværende system havde svigtet, også for politikerne, mener Thomas Helt. Dengang gav Folketinget med et bredt flertal (Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre og SF) praktiserende læger mulighed for at eje op til seks ydernumre, hvilket skabte grundlag for de forskellige typer klinikker, der er til stede på landkortet i dag.

”Systemet er ikke godt nok, det konstaterede man bredt i 2013. Vi må konstatere, at nærklinikker, regionsklinikker, licensklinikker og partnerskabsklinikker findes - lad os komme ned i substansen, hvorfor er de kommet? Det forholder PLO-formanden sig ikke til. Men yngre praktiserende læger vil have fleksibilitet, gode arbejdsmuligheder for partneren også og mulighed for at hente børn og realisere sig selv. Hvorfor så påtage sig et 60 timers erhverv og blive pålagt urimelige vagtlægetimer med en solopraksis?”

Forretninger som alles Lægehus, hvor en anden part end lægen selv overtager f.eks. administration, afrapportering, IT og MUS, er under jævnlig beskydning fra PLO’s side.

”Stråmænd opkøber lægeklinikker og sætter vores sundhed på spil,” hed det således i et indlæg, man for nylig kunne læse i Politiken, skrevet af PLO-formand Jørgen Skadborg og Thomas Purup fra Forum for Yngre Almen Medicinere i Dansk Selskab for Almen Medicin.

Eksisterende kræfter har ikke leveret

Begrebet stråmandskliniker er for Thomas Helt et udtryk for, at man har behov for at lægge afstand til innovation. ”Man bruger en retorik, der får noget til at lyde lyssky. Men kig på afsenderen: Hvad er det, der ligger bag? Eksisterende kræfter har ikke været i stand til at etablere noget, der virker i tilstrækkelig grad. Sundhedsministeriet bruger ikke betegnelsen og har taget ordet partnerskabsklinikker til sig. ”

PLO omsætter mange milliarder kroner hvert år, men vi ved meget lidt om deres kvalitetsambitioner, mener Thomas Helt. Han oplever, at PLO hellere vil dæmonisere og sværte innovative tiltag til frem for at tage en egentlig diskussion om kvalitet.

Ni måneders tilbagebetalingstid

Private firmaer som alles Lægehus tilbyder f.eks. ældre læger en del mere for deres praksisser, end de kunne få på det private marked, mener tidligere PLO-formand Christian Freitag.

”De tænker måske ikke over, at det vil medføre gevaldige problemer for de kommende, meget større generationer af læger, der er færdiguddannede om få år, og som forventer at kunne købe deres egen praksis for rimelige penge, sådan som læger har gjort i generationer,” har Christian Freitag tidligere udtalt.

PLO nævner i deres indlæg i Politiken, at 81 procent af uddannelseslæger forestiller sig at få egen klinik inden for fem år efter, de er blevet speciallæger.

Er det fair over for nyudklækkede læger, at I presser prisen på praksis opad, da I kan drive klinikker med stordriftsfordele? En del har vel valgt specialet også for at være herre i eget hus frem for at sidde i et ambulatorie?

”Vi presser ikke priserne op. Det er noget, Freitag påstår,” siger Thomas Helt, der understreger, at han har stor veneration for den afgåede PLO-formand og glæder sig over, at han nu stiller op for De Konservative.

”Jeg ejer ingenting og må ikke købe noget. Det er kun læger, der må eje noget. Når en læge siger, at ’jeg vil gerne købe tre solopraksisser i København, hvis du vil hjælpe mig med at drive dem,’ er det lægen, der køber den, jeg hjælper bare med at drive dem på nogle vilkår og til en pris, som det står frit for lægen at acceptere. Det er det frie marked. For nylig købte en læge i samarbejde med mig 3.500 patienter og et ydernummer i København, der kostede en tredjedel af en fysioterapiklinik. Vi taler om en investering, der er tjent ind på ni måneder. En investering på en statssikret obligation, der er tjent hjem efter ni måneder, er ikke en dårlig investering, og det kan man sagtens få finansieret” siger Thomas Helt. Som fysioterapeut ved han, at en klinik for fysioterapi kan have en 10-20-årig tilbagebetalingstid i indre København.

Han spørger også, hvorfor så mange praksisser ikke bliver solgt, når ejerne går på pension; det er ikke kun tilfældet i Jylland og på Lolland, men også i Hillerød og andre dele af Region Hovedstaden.

"Er det ikke mærkeligt, hvis den traditionelle solopraksis som forretningsmodel virkelig er så velfungerende?” spørger han.

PLO betoner kontinuiteten og den personlige relation som vigtig for folkesundheden, ikke mindst i forhold til kronikere, til opdagelse af nye symptomer og udredningsforløb. Hvordan vil I opnå det, når I kører med såkaldte lægespor (hvor forskellige læger kan udfylde, hvad der svarer til en almindelig solopraksis, red.)?

”Jeg medgiver fuldstændig, at den personlige relation er altafgørende. Om det er psykolog, læge eller andre tilbud, så er den personlige relation vigtig, og der lægger jeg mig helt ned. Men du har det samme problem i mange andre klinikker, hvad enten det er baseret på partnerskab, licens, regional drift eller kompagniskaber. Region Sjælland laver nærklinikker og licensklinikker, uden at det får nedsættende ord med på vejen. Igen: Det her er ikke et fænomen, jeg er skyld i. Er det væk om to år? Nej. For der er nogle strukturelle problemer. Hvis man kerer sig om primærsektoren, bør man sætte objektiv kvalitet på dagsordenen,” siger Thomas Helt, der arbejder med databaseret kvalitetsudvikling i alles Lægehus for at sikre konsistens og objektiv kvalitet, ikke mindst til kronikere.

”Vi kører en databaseret stordriftsmodel, hvor vi kan overvåge og sige hov, her er der noget, der afviger fra den brede praksis, hvad kan det skyldes, og så kan vi tale med den relevante læge om, hvorfor de løser en opgave på en anderledes måde end de øvrige,” forklarer Thomas Helt.

Pludselig spørger han journalisten: “Hvor er du fra, og hvor bor du nu? Du har sikkert heller ikke en familielæge, der kender din mor og din far. 70 procent af alle patienter er ikke ved den læge, de så for 18 år siden. Men jeg lægger mig fladt ned, hvad relationen angår,” gentager Thomas Helt.

Byder diskussion velkommen

Med sundhedsreformen har Folketinget besluttet, at der skal dannes overblik over omfanget af de forskellige typer organisationsformer i almen praksis, hvilket Thomas Helt byder velkommen. 

De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen har tidligere været tæt på at få både Socialdemokratiet og Venstre med på en lovændring, der ifølge Sundhedspolitisk Tidsskrift skulle bekæmpe stråmandsklinikker.

Hvad vil du gøre, hvis der bliver sat en prop i den lovhjemmel, hvor du har dit virke?

”Nu er vi heldigvis omgivet af ansvarlige politikere i det her land. Per Larsens forslag er blevet væltet af brættet to gange, i stedet har han fået den her bid om omfanget af organisationsformerne med i sundhedsreformen,” siger Thomas Helt.

”Tror du, han prøver en tredje gang?” spørger han retorisk. ”Jeg er tilstrækkelig forberedt. Hvis man vil lukke os ned med objektive kriterier, er det fair. Men ordet stråmandsklinikker er opfundet af folk, der har behov for at positionere sig. Så tilføjer de begrebet familielægen, som PLO har lavet, som en kontrast til os.”

Hvis lovændringen ikke lykkes for Per Larsen, hvor mange klinikker kan du så se jer drive?

”Det er svært at sige. Det afhænger af, hvor mange læger der finder det her attraktivt. Vi har ugentlig kontakt med læger, der synes, vi har noget, der er interessant. Vi har den afgående, der ikke kan sælge, vi har de udbrændte, der ikke kan håndtere kompleksiteten, vagtlægepresset og papirarbejdet, så har vi dem i kompagniskaber, der går i opløsning på grund af samarbejdsproblemer og uenighed,” forklarer Thomas Helt.

Fra købmand Hansen til 7-Eleven

Det er således på en dyster baggrund af lægemangel, arbejdsrelateret fatigue og et større opbud af kronikere og multisyge, at Thomas Helt har skabt en succesfuld forretning. WeCAre Holding rummer i dag både alles Lægehus A/S, Institut for Mental Sundhed og vikarbureauet VikTeam A/S. Som bestyrelsesformand sidder han for endet af bordet, og da han solgte 51 procent af sin virksomhed, var det ifølge Dagens Medicin for et trecifret millionbeløb.

Man kan få indtrykket, at du har spundet guld på bl.a. udbrændthed og lægemanglen i provinsen. Er det en korrekt opfattelse?

”Nej, jeg har ikke spundet mere guld, end en alment praktiserende læge gør. Selvfølgelig tjener vi penge, og dem bruger vi på at investere i vores forretning. Det kan du se i vores regnskab. Mængden af klinikker og overskud på at drive 36 klinikker er større, end hvis der er tale om en enkelt, men grundlæggende er det tilsvarende. Ja, vi har provenu på det, vi laver, og det ville også være uansvarligt andet, men vi har ikke spundet mere guld, procentuelt regnet, end doktor Hansen.”

Proportionerne skal være på plads, mener Thomas Helt, og her har Jørgen Skadborg og PLO ifølge bestyrelsesformanden en oplagt interesse i at ”frame” det på en anden måde.

Til sidst: Får vi ikke et trist landkort, hvis alle landets købmænd bliver til 7-Eleven-butikker?

”7-Eleven er opstået på baggrund af en efterspørgsel. Landkortet har forandret sig. De her klinikformer, dem havde vi ikke for 10 år siden. Før havde vi kun købmand Hansen, nu har vi også Lidl, Netto og Rema. Købmand Hansens forretning var ikke stærkt nok bygget. De bærende partier har heldigvis gennemskuet det. Vi har åbenbart brug for en 7-Eleven. Hvorfor ikke omfavne det, hvorfor kæmpe imod? Lad os udvikle på kvaliteten sammen, som man gjorde i grossererforeningen i gamle dage,” opfordrer Thomas Helt.

Del artikler