Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Kræftoverlevelsen bare stiger og stiger

I mange år har Danmark ligget langt bag Norge, Sverige og Finland i kræftoverlevelse. Men nu har vi snart indhentet dem.

I år 2000-2004 overlevede kun 53 pct. af de danske patienter diagnosen endetarmskræft i fem år eller mere. Nu er det tal steget til 65 pct. For patienter med lungekræft er overlevelsen steget fra 10 til 17 pct., og for spiserørskræft er tallet gået fra 8 pct. til 14 pct. De to sidste kræftsygdomme hører til blandt de mest dødelige.

Det er blot nogle eksempler på kræftoverlevelsen i Danmark - som bare stiger og stiger. Faktisk stiger den så meget, at vi nu er ved at indhente vore nordiske naboer i kræftoverlevelse - og vi har ellers ligget langt efter i mange år.

Danmark ligger derfor nu sammen med de andre nordiske lande i spidsen på verdensplan.

Tallene stammer fra en ny undersøgelse, CONCORD-3, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Lancet. Opgørelsen sammenligner femårsoverlevelsen for mere end 37,5 mio. kræftpatienter i 71 lande i hele verden og gennemgår 18 forskellige kræftsygdomme.

"Det er en fantastik nyhed. Det glæder mig, at vi her får bekræftet, at den massive indsats, som Danmark har ydet på kræftområdet siden år 2000, nu også kan dokumenteres i en reel effekt. Vi har længe vidst, at kræftplan efter kræftplan har givet store gevinster for patienterne. Det er virkelig rart også at se det dokumenteret i bedre overlevelse efter kræft.," siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse, til organisationens hjemmeside.

Generelt er det gået frem for verdens lande, når det kommer til kræftoverlevelse. Det gælder også for vores nordiske naboer.

I Danmark har vi dog taget et kvantespring fra at have sakket bagud til at være med i spidsen.

Forfatterne til den videnskabelige artikel fremhæver da også Danmark som et godt eksempel på et land, der har oplevet markant fremgang gennem de seneste 15 år. De påpeger, at mange andre lande kan lære af de ting, som Danmark har gjort for de danske kræftpatienter.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, mener at indførelsen af kræftpakker og kræft som en akut sygdom, kan tage en stor del af æren for den markante danske forbedring på kræftområdet.

"For 20-25 år siden var man lidt opgivende på kræftområdet, men det har heldigvis ændret sig markant. Man har indset, at kræft skal betragtes som en akut sygdom, og man har fået indsigt i, at tid er en afgørende faktor for, hvordan patienterne klarer sig igennem. Og det tror jeg, er den allervigtigste grund til at, vi nu ser den her fremgang," siger Leif Vestergaard Pedersen. 

 

Tags: Kræft, Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, overlevelse

Del artikler