"Der er måske allerede sket en mutation i Afrika, som gør at denne virus trives bedre i mennesker, end den har gjort før," siger Anders Fomsgaard.

Abekopper-virus kan være muteret - endnu et dansk tilfælde

Der er nu konstateret to tilfælde af abekopper i Danmark, og yderligere tre tilfælde er ved at blive undersøgt. Ifølge professor og overlæge i Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, kan årsagen til, at virussen nu smitter mennesker mere, være, at den er muteret.

Det siger han til Go' Morgen Danmark.

"Det er ligesom i de andre europæiske lande, der får flere tilfælde på samme tid, hvilket er højst usædvanligt. Der er måske allerede sket en mutation i Afrika, som gør at denne virus trives bedre i mennesker, end den har gjort før. Det andet, vi kan se, er, at det er ét smittetilfælde fra Afrika, der har bredt sig til alle de her mennesker i én smittekæde i Europa," siger han til Go' Morgen Danmark.

Ifølge WHO kan der være tale om smittespredning ved to festivaller i Spanien og Belgien, hvor smitte er sket gennem seksuel kontakt mellem mænd. 

Abekopper er ikke en kønssygdom, og indtil nu har der ikke været smittespredning i lande uden for Afrika, fordi abekopper ikke normalt smitter nemt mellem mennesker. At den øjensynligt smitter nemmere nu, kan hænge sammen med mutation.

Siden den 7. maj er der fundet tilfælde på tværs af Europa, herunder i Storbritannien, Portugal, Spanien, Holland, Tyskland, Sverige og Danmark. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) melder, at der den 23. maj var i alt 67 bekræftede tilfælde af abekopper i EU/EEA medlemslandene og yderligere mindst 42 tilfælde under mistanke. Der er også fundet et tilfælde i Boston i USA og yderligere to mulige tilfælde undersøges i hhv. Florida og New York.

"De fleste af de nuværende tilfælde har vist sig med milde sygdomssymptomer, og for den bredere befolkning er sandsynligheden for spredning meget lav," siger Andrea Ammon, direktør for ECDC.

"Sandsynligheden for yderligere spredning af virussen gennem tæt kontakt, for eksempel under seksuelle aktiviteter blandt personer med flere seksuelle partnere, anses dog for at være høj," siger hun.

Hans Kluge, direktør for WHO i Europa, har advaret om, at når sommeren begynder på tværs af kontinentet, kan masseforsamlinger, festivaler og fester fremskynde spredningen af abekopper.

Professor Lone Simonsen siger til B.T., at hun ikke forventer, at abekopper bliver nogen stor og verdensomspændende efterfølger for covid-19. Det er ikke en virus, der smitter gennem luften som corona. Den kræver tæt personlig kontakt.

»Jeg tror, at der er tale om en virus, der har været meget heldig. Den har fået fat i et netværk af mennesker, der rejser meget, muligvis på grund af træthed efter coronanedlukningerne, og som formentlig er forholdsvis seksuelt aktive,« siger Lone Simonsen til B.T.

ECDC advarer dog om, at hvis der sker overførsel fra mennesker til dyr, og virussen spredes i en dyrepopulation, er der risiko for, at sygdommen kan blive endemisk i Europa.

Alvorligheden

Der er ikke rapporteret om dødsfald blandt de aktuelle tilfælde. WHO har sagt, at de bekræftede tilfælde hidtil har været den mindre alvorlige vestafrikanske gruppe af abekoppevirus og ser ud til at være forbundet med en virus, der først blev opdaget i eksporterede tilfælde fra Nigeria til Storbritannien, Israel og Singapore i 2018-2019.

Abekopper viser sig typisk med blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. Sygdommen er normalt mild, varer omkring to-fire uger og går for de fleste over af sig selv. Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at langt de fleste patienter forventes at komme sig helt i et sundhedsvæsen som det danske. European Centre for Disease Prevention and Control skriver dog, at abekoppevirus kan forårsage alvorlig sygdom i visse befolkningsgrupper, såsom små børn, gravide kvinder og immunsupprimerede personer. 

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet retningslinjer til sundhedsvæsenet om, hvordan de skal håndtere sygdommen.

”Hvis man har været i udlandet eller har haft tæt kontakt til en person, der har været i udlandet, og man efterfølgende bliver syg med udslæt og blærer på kroppen, er det vigtigt at ringe til sin læge for at få det undersøgt. Abekopper giver blærer, der kan minde om dem, der ses ved skoldkopper, men aldersgruppen for dem, der er smittede med abekopper i Europa lige nu, er en anden end for skoldkopper. Abeknopper ses blandt voksne og fortrinsvis blandt mænd der har sex med mænd,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Derfor har Sundhedsstyrelsen i sidste uge kontaktet blandt andet AIDS-fondet og LGBT+ Danmark og bedt dem hjælpe med at få skabt opmærksomhed i de grupper om, at der lige i øjeblikket er særlig grund til at være opmærksom på de gode råd om hygiejne og brug af beskyttelse under samleje.

Like eller del denne artikel