Regionsrådsformand Anders Kühnau (Soc.) er forud for mødet i hospitalsudvalget i dag kommet med en 4-punkts plan

Kühnaus plan for at rette op på amputations-skandalen får kritik

I dag, mandag, mødes Regions Midtjyllands hospitalsudvalg, og problemerne med karkirurgien i Region Midtjylland er på dagsordenen.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (Soc.) er forud for mødet kommet med en 4-punkts plan, der både kort og lang sigt skal løse problemerne med karkirurgien i Region Midtjylland, og det kritiseres af gruppeformand for Venstre i Region Midtjylland, Anders G. Christensen.

I et læserbrev i Sundhedspolitisk Tidsskrift i dag anklager han Anders Kühnau for at omgå hele hospitalsudvalget ved at smide sin firepunkts-plan på bordet lige inden dagens møde.  

"Det ville være klædeligt for demokratiet - og for regionsrådsformanden selv – at inddrage hele regionsrådet i løsningen på denne skandale og andre sager, hvor regionen er udfordret. Anders Kühnau har tydeligvis brug for hjælp. Vi står parate," skriver Anders G. Christensen.

Til TV2 Østjylland siger han, at man hos Venstre har svært ved at se, hvordan det øgede antal af behandlinger i Kühnaus plan skal opnås, når der i lang tid har været udfordringer med at rekruttere medarbejdere.

"Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde, fordi en af de allerstørste udfordringer i sundhedsvæsnet er at rekruttere medarbejdere, vi skal bruge, så det bliver meget svært at effektuere på den korte bane. Det virker lidt ude af synk med, hvordan virkeligheden faktisk ser ud," siger Anders G. Christensen til TV2 Østjylland.

En ekstern analyse viser, at kapaciteten til at behandle karkirurgiske patienter med sygdomme som åreforkalkning og udposninger på blodkarrene er for lav i Region Midtjylland. Analysen er bestilt af direktionen og hospitalsledelserne på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg, som deles om behandlingen af karkirurgiske patienter fra hele Region Midtjylland. Ifølge analysen har op mod 90 patienter årligt har fået amputeret deres ben, selvom det kunne være undgået. Nogle patienter er formentlig også døde på grund af skandalen.

Anders Kühnaus 4-punkts plan på at rette op på skandalen lyder på:

  1. Kapaciteten øges så hurtigt som muligt.
  2. Undersøgelse skal redegøre for forløbet.
  3. Data skal indsamles og kvalificeres.
  4. Området skal have ny langsigtet plan.

I første omgang skal kapaciteten øges så hurtigt som muligt.

"Det gør vi - her og nu – bl.a. ved at sikre balance mellem kapacitet og efterspørgsel. Vi har f.eks. øget antallet af ballonbehandlinger på Aarhus Universitetshospital til 160, så det svarer til behovet. Vi har frigjort yderligere en operationsstue til karkirurgi på AUH én dag hver 14. dag, og hvis vi kan indgå en aftale med personalet, så ønsker vi også at tilbyde patienterne behandling på lørdage," siger Anders Kühnau.

Et andet initiativ handler om, så hurtigt som muligt, at oprette en ekstra uddannelsesstilling på AUH. Uddannelsesstillingen giver – ud over de nuværende ca. fem uddannelsesstillinger - yderligere en yngre læge en grundig introduktion til specialet, der omfatter meget karkirurgi tidligt i videreuddannelsen.

"Endelig har vi også henvendt os til andre regioner for at få hjælp," siger regionsrådsformanden, som er indstillet på at afsætte nødvendige ressourcer til både disse og andre initiativer, der fremgår af sagsfremstillingen til Hospitalsudvalgets møde i dag, mandag.

Sideløbende med at kapaciteten omgående bliver forøget, ønsker regionsrådsformanden at bestille yderligere en ekstern undersøgelse af forløbet.

"Undersøgelsen bør f.eks. afdække, hvad er der sket hvornår i forløbet, hvordan der er reageret på informationerne undervejs, og hvordan vil vi undgår lignende situationer i fremtiden," mener Anders Kühnau.

Herudover vil regionsrådsformanden have samlet flere data for at få et bredere og bedre beslutningsgrundlag til en langsigtet plan for området, som skal behandles politisk i 3. kvartal af i år.

Like eller del denne artikel