Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Kæmpe undersøgelse af 152.000 danskere: Så mange oplever senfølger

Næsten 30 procent af danskerne oplevede stadig minimum ét fysisk symptom 6-12 måneder efter smitte med coronavirus. Hos danskere, der ikke havde været smittet, var det kun 13 procent.

Det viser de første resultater fra verdens største spørgeskemaundersøgelse af senfølger – EFTER-COVID. Statens Serum Institut (SSI) lancerede spørgeskemaundersøgelsen i august 2021.

Indtil i dag er to millioner danskere blevet inviteret til at være med, og mere end 600.000 har takket ja. EFTER-COVID består af flere delundersøgelser, der både omfatter personer, der har været smittet tidligt i epidemien, og personer der løbende bliver smittet.

De første resultater kommer nu fra den del af undersøgelsen, der drejer sig om personer, der har været smittet tidligt i epidemien, før delta- og omikronvarianterne dominerede og før, at vaccinationsprogrammet var bredt udrullet. De har besvaret spørgeskemaer om deres fysiske symptomer 6-12 måneder efter, at de havde været smittet.

For at kunne tage hensyn til den generelle sundhedstilstand i befolkningen, inviterede forskerne også personer, der ikke havde været smittet, og spurgte ind til deres symptomer i dagligdagen. Derved var det muligt at sammenligne de to grupper og få et præcist billede af, hvilke symptomer der var senfølger.

I alt deltog 152.880 danskere i denne del af EFTER-COVID. Heraf 61.002 tidligere smittede, og 91.878 der ikke havde været smittet.

Forskerne bad også om oplysninger omkring livstilsfaktorer. På samme måde indhentede de oplysninger fra de landsdækkende danske sundhedsregistre om kroniske sygdomme og andre faktorer, som man kan forestille sig også spiller en rolle i udviklingen af senfølger.

”Vores studie er ikke bare den største spørgeskemaundersøgelse af senfølger til dato. Det er nok også den undersøgelse, der er mest repræsentativ for en bred befolkning. Den omfattende danske teststrategi har givet os nogle helt unikke muligheder for at invitere deltagere ud fra, om de er testet positive eller ej. Det giver os en klar fordel i forhold til senfølgestudier, der måske kun har inkluderet personer, som har haft et alvorligt covid-19 forløb”. siger Anna Irene Vedel Sørensen, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Resultaterne var klare. Næsten 30 procent af deltagerne oplevede stadig minimum ét fysisk symptom 6-12 måneder efter tidligere smitte. Hos deltagere, der ikke havde været smittet, var det kun 13 procent

Da forskerne dykkede yderligere ned i tallene, fandt de, at smags- og lugtforstyrrelser sammen med udpræget træthed var de hyppigste senfølger, som folk oplevede. Og sygefraværet var også højere hos de tidligere smittede.

Det store datamateriale gav også forskerne mulighed for at se på, hvem der var mest udsat for at blive udsat for senfølger.

Her var det klart kvinder, der oftere oplevede senfølger. Der var også en overvægt af senfølger hos midaldrende og hos personer, der havde været indlagt på hospitalet med covid-19.

”Det er vigtigt at understrege, at undersøgelsen er baseret på data fra før, at delta- og omikronvarianterne blev dominerende, og før vaccinationsudrulningen slog igennem. Vi forventer ikke, at den mildere infektion, vi ser i dag, nødvendigvis giver sig udslag i samme grad af senfølger. Men det er noget, vi arbejder på at undersøge. Vi kan heller ikke afvise, at folk, der har senfølger, i højere grad har deltaget i undersøgelsen.”, siger professor Anders Hviid fra SSI. Sammen med professor Steen Ethelberg også fra SSI, leder han EFTER-COVID undersøgelsen.

 

Tags: corona

Del artikler