Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Coronabenægtere springer ud som Putin-sympatisører - hvad sker der lige?

Christian Heebøll-Nielsen er farmaceut og har erfaring fra både undervisning og forskning på universitetet og fra en karriere indenfor markedsføring i både healthcare industrien og på reklamebureauer.

Lige nu hjælper han med at få coronavaccineret danskerne.

Han er 48 år gammel og gift med Annette, der er intensivsygeplejerske.

CORONABLOGGEN. Christian Heibøll-Nielsen har hovedrystende kunnet konstatere, at nogle af de mest forbenede coronafornægtere springer ud som Putin-sympatisører på nettet. Christian Heibøll-Nielsen kommer i denne blog også ind på fremtidens coronahåndtering - hvad med nye mutationer? Hvordan vil vi reagere?

Præcist to år efter det første tilfælde af covid i Danmark har vi nu fået andet at tænke på. Der skulle en krig til. Det er ikke kun krigen, der har medvirket til det, men den har absolut forstærket det. Vi bliver ikke testet mere. Som konsekvens har myndighederne også meddelt, at kapaciteten nedsættes fra 200.000 til 140.000. Og det skulle være så rigeligt set i lyset af, at vi for tiden er nede på 60.000 daglige test.

Testede, 5 dages gennemsnit

 

Smitten toppede som bekendt for et par uger siden og er nu på vej ned. Men man må forvente, at der stadig vil være betydelige smittetal indtil i hvert fald maj måned. Men ikke tal, vi længere vil bide bemærke i, og måske endda tal, vi ikke længere vil bruge tid på i nyhederne. For vi er som sagt kommet videre. Hvis vi er rigtigt heldige, vil Seruminstituttet og sundhedsministeren måske også skåne os for den ugentlige opdatering af kontakttallet. Det har været en meningsløs øvelse længe, og det er faktisk lidt pinagtigt stadig at skulle se ministeren med tallet på Twitter hver uge. 

Coronabenægtere springer ud som Putin-sympatisører 

Krigen har også afsløret et andet foruroligende fænomen. Jeg har på mine profiler på sociale medier haft højt til loftet og har også haft besøg af både kritikere af regeringens restriktioner såvel som deciderede vaccinemodstandere. Det har altid været min tanke, at man kun kan blive klogere af at lytte til hinandens synspunkter. Men nu viser det sig, at nogle af de mest forbenede coronafornægtere også springer ud som putinverstehere – altså har sympati for Putins krig i Ukraine. Og her springer kæden af for mig, og jeg har som konsekvens måttet rydde lidt op i bekendtskaberne. Det er naturligvis ikke alle, der har været kritiske omkring corona, der deler den slags synspunkter, men sammenfaldet er alligevel bemærkelsesværdigt. 

Sammenfaldet, må man forstå, skyldes en udbredt opfattelse i miljøet af, at det hele handler om en verdensomspændende konspiration, hvor politikere og medier står i ledtog med hinanden for at indføre en ny global verdensorden, hvor privat ejendomsret afskaffes (bortset selvfølgelig fra verdens superrige). Og det er også i det lys, at man skal forstå de udbredte coronarestriktioner, vi har set over hele verden. Og det er bare starten.

Kritikere henviser ofte til World Economic Forums (WEF) plan fra 2020 med overskriften ”the Great Reset”. En plan, i hvilken det slås fast, at covidkrisen giver os en chance for at gentænke og genstarte verden på en mere bæredygtig og socialt retfærdig måde. Der er naturligvis meget mere i planen, og WEF har selv udgivet ganske omfattende rapporter, hvor man kan læse mere. Men for kritikerne bliver det altså til planen for en ny (kommunistisk) verdensorden. Hvordan man går fra at være kritisk overfor WEF og coronarestriktioner til at blive en putinstøtte får stå hen i det uvisse. Det står trods alt næppe bedre til med medierne i Rusland end i den vestlige verden.

Mutationer i fremtiden 

Nå. Nok om krig, og nok om Rusland. For som sagt er epidemien ikke ovre endnu, og gættelegen er i fuld gang omkring, hvad fremtiden vil bringe. Nye restriktioner, nye mutationer, nye vacciner. Så lad os starte med mutationerne. Alle de mutationer – i hvert fald de vigtige, de såkaldte variants of concern – har det til fælles, at de adskiller sig markant fra deres forgængere. Og ingen af dem er tilsyneladende udsprunget fra deres forgængere – dvs. delta kom ikke fra alfa, og omikron kom ikke fra delta. Vi har endnu ikke noget særlig godt overblik over, hvordan mutationerne så er opstået. Måske gennem langvarig infektion af særlig udsatte og immunkompromiterede og måske gennem dyr som mellemværter. Men vi ved det som sagt ikke. Men med det udviklingsmønster vi har set, må vi antage det som givet, at vi ikke har set den sidste mutation endnu.

Tilsvarende kan vi ikke sige noget meningsfuldt om, hvorvidt nye varianter bliver mere eller mindre farlige. Alfa var værre end wuhan-varianten, delta var værre end alfa, og omikron var mildere. Men måske ikke mildere end den oprindelige. Men der er med andre ord ikke noget, der tyder på, at der er særlige selektionsbetingelser på spil, der skulle gå i retning af mindre farlige varianter. Med andre ord er der god grund til at tro, at en fremtidig variant kan være mindst ligeså alvorlig som delta eller måske endda værre. Der er desuden det fænomen på spil, at jo længere varianterne muterer fra deres udgangspunkt, des dårligere vil vaccinerne virke, og des dårligere vil vores eksisterende immunitet være. 

Det er med andre ord ikke særlig gode nyheder. Til gengæld har det hidtil været sådan, at immunitet, enten fra vacciner eller fra tidligere smitte, har givet god beskyttelse mod alvorlig sygdom. Og det håber vi selvfølgelig varer ved. Det er trods alt stadig grundlæggende den samme virus, vi smittes med. Der er bare ingen garantier. Forskningen tyder på, at også beskyttelsen mod alvorlig sygdom aftager over tid.

Hvordan vil vi reagere?

Noget helt andet er så, hvordan vi vil reagere på en fremtidig variant. Vil vi komme med nye restriktioner, med nye vacciner, eller vil vi bare lade det køre? Se det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg kan personligt ikke tro, at vi er klar til restriktioner og lockdown igen. Det vil formentlig ikke være politisk gangbart. Nye vacciner vil givet være et våben, vi vil tage i brug. Og forhåbentlig bliver processen med godkendelser ikke helt så forhastet næste gang. Flere nye kandidater er som bekendt på trapperne. Ideelt set skulle vi bruge en vaccine med bred beskyttelse frem for en, der for eksempel er målrettet omikronvarianten.

Men i realiteten vil vi nok opleve, at vi vil gøre det, som mange talte for allerede fra starten af epidemien, blandt andet i den nok så omdiskuterede Great Barrington deklaration: Forsøge at skærme de sårbare og ellers lade en epidemi løbe. Skræmmende? Det afhænger nok af øjnene, der ser.

 

 

Nyeste tal og nyheder om corona:

Tags: corona, coronablog

Del artikler