Tyra Grove Krause forventer, at der kan komme nye varianter, som danskerne har mindre beskyttelse mod, og at det kan blive relevant med et 4. stik.

SSI: Flokimmunitet er muligt inden for de næste uger

Statens Serum Institut (SSI) forventer, at Danmark kan opnå såkaldt befolkningsimmunitet over for coronavirus inden for de næste uger.

Det siger Tyra Grove Krause, faglig direktør i SSI, i en skriftlig kommentar til TV 2.

Årsagen er en høj vaccinationstilslutning i kombination med udbredt coronasmitte, herunder smitte af vaccinerede.

Alene den seneste uge har der med PCR-test været konstateret i alt 278.195 smittet, altså ca. fem procent af alle danskere. 

Tyra Grove Krause understreger i sit svar, at en befolkningsimmunitet ikke vil vare ved, da immunitet med coronavirus - både når det gælder vaccination og smitte - ikke er livsvarig, som det er tilfældet med blandt andet mæslinger.

"Det betyder, at virus ikke forsvinder og vil kunne give nye bølger, når der er tilstrækkeligt med modtagelige i befolkningen, og betingelserne for smitte er bedre som for eksempel i vinterhalvåret," siger hun til TV2. 

SSI forventer også, at der kan komme nye varianter, som danskerne har mindre beskyttelse mod, og at det kan blive relevant med et 4. stik.

Omikronvarianten blev første gang registreret i Danmark i slutningen af november. Ifølge data fra Danish Covid-19 Genome Consortium, så var 98,9 procent af alle konstaterede tilfælde af coronasmitte herhjemme i uge 2 af Omikronvarianten. 49,8 procent var af undertypen B.A2 og 48,9 procent af undertypen B.A1. Andelen af B.A2 stiger kraftigt uge for uge. 

Like eller del denne artikel