Sundhedspolitisk Tidsskrift

De norske sundhedsmyndigheder vil ikke anbefale coronavaccination til børn

De norske sundhedsmyndigheder, Folkehelseinstituttet, vil ikke anbefale coronavaccination til børn i alderen 5-11 år eller 2. stik til 12-15-årige. Men vaccinen bliver et tilbud til dem i aldersgrupperne, som ønsker det.

Dermed går de norske sundhedsmyndigheder i en helt anden retning i forhold til de danske sundhedsmyndigheder, som er kommet med en klar anbefaling om at få vaccineret børnene. 

"Det er ingen tvivl om, at vaccinerne kan give beskyttelse mod alvorlig sygdom, også hos børn, men beskyttelsen mod smittespredning er dårligere, særligt med Omikron," siger overlæge Margrethe Greve-Isdahl fra Folkehelseinstituttet. 

"Vi har i norske data set, at gennemgået infektion hos unge kan give meget god beskyttelse mod ny infektion, og det kan derfor være en fordel for beskyttelse mod nye virusvarianter i fremtiden. Derfor har vi rådet regeringen til, at vaccination af børn og anden dosis til unge bør være den enkeltes valg og ikke er en stærk anbefaling fra myndighederne," siger hun. 

Men vaccinen bliver et tilbud til dem i aldersgrupperne, som ønsker det. Tilbudet er dog mest aktuelt for børn med kroniske sygdomme, børn i kontakt med sårbare personer, og børn, som skal opholde sig i eller flytte til et land med høj smitterisiko eller dårlig adgang til et sundhedsvæsen, skriver Folkehelseinstituttet. 

Instituttet vurderer, at den samfundsmæssige nytte af vaccination af børn er lille, når smitten alligevel spredes blandt vaccinerede. Den samfundsmæssige effekt af vaccination børn er "kortvarig og begrænset", efter at Omikron er kommet, vurderes det.

I det faglige grundlag, de har givet regeringen, peger Folkestyrelsen på, at børn i alderen 5-11 år synes at have den laveste risiko for indlæggelse af alle i aldersgruppen under 18 år.

Nogle kan være ramt af den alvorlige komorbiditet MIS-C, men den er sjælden og forekommer hos omkring 25-33 per 100.000 smittede børn ifølge det faglige grundlag.

Derudover peger FHI på, at det kan se ud til, at omicron-varianten sjældnere giver alvorlig sygdom hos børn end tidligere varianter.

- De 12-15-årige har allerede efter første vaccinedosis høj beskyttelse mod alvorlig sygdom. Selvom der er en lille ekstra fordel ved andre doser til disse, har vi afvejet dette mod risikoen for den sjældne, men alvorlige bivirkning myokarditis, siger Greve-Isdahl i FHI i pressemeddelelsen.

I det faglige grundlag peger FHI på, at milde og forbigående
bivirkninger efter vaccination er almindelige, og at myokarditis (myocarditis) bivirkning, som er sjælden, men som især har ramt unge mænd, er mere almindelig efter andre vaccinedoser.

De har vurderet, at vaccination med dosis 2 til unge i alderen 12-15 år kan forårsage omkring seks yderligere tilfælde af myokarditis i denne aldersgruppe.

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel