Allan Flyvbjerg: Vi skal ændre sundhedsvæsenet indefra

Sundhedsvæsenets ansatte, der står for udredning og behandling, er de rette til at forvandle og udvikle sundhedsvæsenet til det bedre.  

Ikke desto mindre er det ofte personer udenfor sundhedsvæsenet, der trækker i trådene på vegne af dem, der faktisk har fingrene nede i bolledejen, skriver Steno Diabetes Center Copenhagen (SSDCC) i en nyhed på centerets hjemmeside. 

Det er en stor fejltagelse, lyder det fra direktøren for Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), Allan Flyvbjerg, i et dobbeltinterview med formanden for Novo Nordisk Fondens bestyrelse, Lars Rebien Sørensen. Interviewet er bragt på Politikens medie Sundhedsmonitor

”Hvis du skal lave innovation, så er du nødt til at være ude i det virkelige liv og blive konfronteret med nogle virkelige problemer. For hvis der er nogle, som udelukkende innoverer og nogle andre, som alene drifter, så har du ikke en organisation, som udvikler sig,” siger Allan Flyvbjerg til Sundhedsmonitor. 

Større fokus på samarbejde

Netop samarbejdet mellem det offentlige og det private er omdrejningspunktet for samtalen mellem Lars Rebien Sørensen og Allan Flyvbjerg, som i en årrække var formand for Diabetesforeningen. 

”Meget af det, jeg brokkede mig over, som ikke var i orden, da jeg var formand for Diabetesforeningen, det kan vi nu gøre på grund af den her konstruktion (Steno centrenes indrykning i det offentlige sundhedsvæsen, red.). Vi går fra at tale om det til rent faktisk at gøre det,” understreger Allan Flyvbjerg i interviewet og lægger op til, at det offentlige burde indgå flere private samarbejder – ikke blot med Novo Nordisk Fonden, men også med eksempelvis forsikringssel​skaber og pensionskasser, skriver SDCC.    

Andre kroniske sygdomsområder kan lære fra diabetes

Sammen med Lars Rebien Sørensen kommer Allan Flyvbjerg også ind på behovet for en plan for, hvordan kroniske sygdomme skal behandles herhjemme. Diabetes er en såkaldt ’modelsygdom’, hvor måden at behandle diabetes på kan overføres til mange andre kroniske sygdomme, vurderer de to. 

”Vi har meget fokus på, at alt, hvad vi gør, skal kunne kobles over på andre kroniske sygdomme. Lungesygdom, hjerte-kar-sygdomme, bevægeapparatsygdomme og så videre. Det er ikke en floskel, at diabetes er en råmodel. Det er det vitterligt," siger Allan Flyvbjerg i interviewet.

Like eller del denne artikel