Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

En halv million danskere kan miste coronapas fra 16. januar

 

Mere end en halv million danskere risikerer at miste deres coronapas fra 16. januar.

Hvis politikerne i Folketingets Epidemiudvalg, der mødes onsdag, tilslutter sig de ændringer, som Sundhedsstyrelsen, Epidemikommissionen og regeringen lægger op til, må det fra 16. januar maksimalt være fem måneder siden, folk over 18 år fik andet vaccinestik, hvis deres digitale pas skal være gyldigt.

"Hvis du er inviteret til revaccination, men endnu ikke har benyttet dig af tilbuddet, skal du derfor være opmærksom på, at dit coronapas kan udløbe efter den 16. januar, hvis der er gået mere end fem måneder fra dit 2. stik, skriver Sundhedsministeriet.

Det kan ramme mange af de 503.525 danskere, der blev vaccineret for mindst fem måneder siden og har modtaget en invitation til tredje vaccinedosis - men ikke har booket tid til eller fået stik nummer tre, skriver TV2. 

Sundhedsstyrelsen begrunder anbefalingen af at ændre coronapaset med, at der "cirka tre måneder efter andet stik indtræder et betydeligt fald i vaccineeffektiviteten mod smitte med Omikron" (vaccinerne er dog stadig effektive imod alvorlig sygdom).

I det notat, der ligger til grund for anbefalingen, skriver Sundhedsstyrelsen, at et grønt coronapas fortsat kan være med til "at reducere risikoen for, at bæreren af coronapas enten er smittet eller kan blive smittet", hvis man sætter perioden efter andet stik ned.

Derudover er formålet med at ændre coronapasset at sætte fart under revaccinationerne, lyder det fra Michael Bang Petersen. Han er professor i statskundskab og leder af HOPE-projektet, der kortlægger danskernes adfærd og reaktioner under coronapandemien.

"Målet er, at langt flere skal takke ja, og at de skal gerne gøre det hurtigere," siger han til TV2.

 

 

Regeringen har forelagt Epidemiudvalget følgende ændringer: 

  • Coronapasset skal være gyldigt 5 måneder efter 2. stik for personer over 18 år
  • Coronapasset bliver gyldigt igen umiddelbart efter revaccination.
  • Der er på nuværende tidspunkt ikke fastlagt nogen udløbsdato for coronapas efter 3. stik.
  • Der er endnu ikke et tilbud om revaccination til de 15-17-årige, som også er omfattet af reglerne for coronapas. 15 – 17 årige, der har fået to stik, vil derfor fortsat have coronapas efter fem måneder.
  • Coronapasset bliver gyldigt efter tidligere smitte 11 dage – 5 måneder efter en positiv PCR-test.

 

 

Opdatering 13. januar: Epidemiudvalget har nu vedtaget, at coronapasset gyldighed forkortes til fem måneder efter andet stik mod de tidligere syv måneder. Det sker fra på søndag den 16. januar. Der er endnu ikke en begrænsning for, hvor længe tredje vaccinestik giver grønt lys i coronapasset.

 

Tags: corona, coronapas

Del artikler