I Danmark skal personer over 15 år kunne fremvise coronapas på en lang række områder.

Omikron får den norske Sundhedsstyrelse til at skifte holdning til coronapas

Det norske Helsedirektoratet, som mest kan sammenlignes med danske Sundhedsstyrelsen, mener, at coronapas har udspillet sin rolle med indtoget af Omikron-varianten.

Det skriver den norske avis Aftenposten.

Omikron har smittet mange, som er vaccinerede eller tidligere smittede, viser de foreløbige erfaringer. Vaccinen og tidligere gennemgået sygdom beskytter altså dårligt mod at blive smittet med Omikron. Helsedirektorater mener derfor, at det ikke er klogt at lade folk være sammen uden begrænsninger, selv om de er fuldt vaccinerede eller tidligere smittede og altså har et coronapas.

Det skrev Helsedirektoratet i de anbefalinger, som blev leveret til den norske regering tirsdag. Sammen med Folkehelseinstituttet (FHI), som mest kan sammenlignes med Statens Serum Institut, skulle de komme med råd om nye restriktioner for at dæmme op mod den rekordhøje smitte, som Norge oplever i denne tid.

Folkehelseinstituttet (FHI) er dog ikke enige. De anbefaler coronapas som smittereducerende foranstaltning, men nævner, at hvis Omikron passerer immunitet, så bør coronapasset suppleres med en negativ test.

De foreløbige og tidlige erfaringer fra Sydafrika og fra laboratorieforsøg hos Pfizer tyder på, at vacciner ikke kan forhindre smitte med Omikron, men at de har effekt mod, at folk bliver svært syge, bliver indlagt og dør. Særligt 3. stik kan give stor effekt. 

I Norge har det i en måned været op til kommunerne, om de ville indføre coronapas eller ej.

I Danmark skal personer over 15 år kunne fremvise coronapas på en lang række områder i hele landet. I Danmark kan man få et coronapas, hvis man er tidligere smittet (inden for de seneste seks måneder), er vaccineret eller testet negativ med en PCR-test, der er højst 72 timer gammel og for hurtigtest (antigentest), der er højst 48 timer gammel. Fra midten af januar vil et gyldigt coronapas efter et gennemført primært vaccinationsforløb vare 7 måneder for personer over 18 år.

Tags: corona, coronapas

Like eller del denne artikel