Her er de nye restriktioner

Regeringen indfører nu en række nye restriktioner for at begrænse coronasmitten. Herunder blandt andet lukning af nattelivet og hjemsendelse af skoleelever allerede 15. december. Derudover lyder der en opfordring til at aflyse sociale arrangementer, herunder julefrokoster.

"Det er nødvendigt at aflyse julefrokosterne, for det danske samfund står “med ryggen mod muren”, når det kommer til den nye omikronvariant Omikon," siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, ved pressemøde onsdag aften. 

Et politisk flertal forlænger kategoriseringen af coronavirus som en samfundskritisk sygdom i otte uger. Definitionen er en forudsætning for at indføre eller bibeholde restriktioner som mundbind og coronapas. 

Nattelivet lukker fra og med fredag kl. 16, og der kommer med et forbud mod at samle flere end 50 stående gæster ved indendørs koncerter, forestillinger, forevisninger og lignende. Der bliver lukning af indendørs og udendørs serveringssteder fra midnat og frem til klokken 05. I samme periode kommer et forbud mod salg af alkohol.

Der indføres også krav om mundbind eller visir for både gæster og ansatte på serveringssteder. Dog med undtagelse af siddende gæster samt ansatte med coronapas.

Derudover skal alle grundskoleelever sendes på juleferie allerede 15. december til og med 4. januar. Det gælder ikke elever på specialskoler og specialklasser. Efterskoler og fri fagskoler skal holde lukket fra 19. december og til og med fredag 7. januar.

Der opfordres desuden til hjemmearbejde for både offentligt og privatansatte, de steder, hvor det er muligt.

Coronapas ændrer varighed

Epidemiudvalget har i dag også vedtaget, at reglerne for coronapasset ændres. 

Konkret fastsættes varigheden af et gyldigt coronapas efter et gennemført primært vaccinationsforløb til 7 måneder for personer over 18 år. Når man revaccineres bliver coronapasset gyldigt igen umiddelbart efter revaccinationen. Der er endnu ikke et tilbud om revaccination til de 15-17-årige, som også er omfattet af reglerne for coronapas, og derfor er der ikke en udløbsdato for deres coronapas efter færdigvaccination.

De ændrede regler om coronapas træder i kraft medio januar.

Epidemiudvalget har endvidere på baggrund af en indstilling fra Epidemikommissionen vedtaget, at krav om mundbind eller visir i sundhedssektoren forlænges. Det vil sige for besøgende, patienter og medarbejdere på offentlige og private sygehuse og klinikker, praksissektoren og kommunale sundhedstilbud. Forlængelsen er fra og med den 10. december til den 7. januar 2022.

Derudover har Epidemikommissionen besluttet at videreføre de gældende regler om vederlagsfri udlevering af mundbind. Det vil sige, at vederlagsfri udlevering af mundbind (som er medicinsk udstyr) er fortsat lovligt, hvis retningslinjer udarbejdet af Lægemiddelstyrelsen bliver overholdt. Dette gælder frem til den 11. februar 2022.

Tags: corona

Like eller del denne artikel