Muligt kæmpe udbrud af Omikron efter julefrokost i Oslo

Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge undersøger lige nu prøver fra 50-60 coronasmittede i bydelen Frogner i Oslo. "Det er meget sandsynligt, at der er tale om Omikron," siger bydelslæge til NRK, den norske pendant til DR.

Det er allerede slået fat, at der ikke er tale om Delta-varianten.

"Der er nogle klare holdepunkter, som gør, at det er en stærk sandsynlighed for, at det er Omikron," siger den lægefagligt ansvarlige for smittesporingsteamet i Oslo vest, Jorun Thaulow, til NRK. Bydelslægen fra Frogner siger det samme til NRK. 

Der er lige nu 50, som er bekræftet smittet med PCR, og 10, som har fået en positiv lyntest.

Hvis gensekventeringen viser, at der vitterligt er tale om Omikron, er der tale om det hidtil største smitteudbrud med varianten i verden.

Ifølge Avisa Oslo er 41 af de smittede indbyggere i Oslo Kommune. De 9 andre bekræftede smittede kommer fra andre kommuner.

De fleste af de smittede personer var til julefrokost fredag 26. november på en restaurant, som sidst på aftenen omdannes til natklub. De kommer fra et firma, som producerer solenergianlæg. Forud for julefrokosten skulle alle lade sig teste. En eller flere ansatte, som var med til julefrokosten, har angiveligt for nylig været på firmaets kontor i Cape Town i Sydafrika. 

Ifølge bydelsoverlæge i Frogner, Tina Ravlo, har også to gæster på natklubben fået corona.

Norge har lige nu fire bekræftede tilfælde af Omikron. 

Den norske regering har indkaldt til et pressemøde om coronasituationen, som starter klokken 16. Det vides ikke, om der er en sammenhæng med smitteudbruddet ved julefrokosten.

Tags: corona, omicron

Like eller del denne artikel