"Hvordan vi kan tilskynde til og eventuelt overveje obligatorisk vaccination i EU? Jeg synes, det er forståeligt og passende at føre denne diskussion nu," siger Ursula von der Leyen.

Vaccinepligten sniger sig ind over Europa

Vaccinepligt er nu på vej i flere lande i Europa, og Europa-Kommissionens formand Ursula Von der Leyen mener, at EU-landene skal drøfte vaccinepligt som svar på spredningen af Omicron-varianten.

EU skal overveje obligatorisk vaccination som reaktion på spredningen af den "meget smitsomme" Omicron-variant i Europa, siger Europa-Kommissionens formand onsdag.

Von der Leyen, som praktiserede som læge før sin politiske karriere, sagde til journalister i Bruxelles: "Vi har vaccinerne, de livreddende vacciner, men de bliver ikke brugt tilstrækkeligt alle steder. Og det koster. Det er en enorm sundhedsudgift, der er på vej. Hvordan vi kan tilskynde til og eventuelt overveje obligatorisk vaccination i EU? Jeg synes, det er forståeligt og passende at føre denne diskussion nu."

Kommissionsformanden understregede, at det er op til de enkelte medlemslande at træffe de endelige beslutninger.

I Østrig har regeringen indført vaccinepligt fra 1. februar 2022. Her risikerer borgere en bøde på op til, hvad der svarer til ca. 27.000 danske kroner, hvis de ikke er vaccineret.

I tirsdags sagde den græske regering, at den vil gøre covid-vaccinationer obligatoriske for personer på 60 år eller mere. Der er 520.000 grækere over 60 år, som ikke har fået en vaccine. De vil får en månedlig bøde på, hvad der svarer til ca. 800 danske kroner, hvis de ikke bliver vaccineret. Grækenland er det første EU-medlem, der målretter sig mod en bestemt aldersgruppe.

Tysklands kommende forbundskansler, socialdemokratiske Olaf Scholz, har også sagt, at han går ind for vaccinepligt.

"Vi har ikke fået vaccineret tilstrækkeligt mange. Under disse omstændigheder kan og skal sådan en beslutning træffes. Jeg støtter det," sagde Olaf Scholz tirsdag aften til tv-stationen ZDF.

I Danmark blev statsminister Mette Frederiksen (Soc.) under et pressemøde onsdag aften spurgt ind til, hvor langt Danmark er fra at indføre vaccinepligt, og hun sagde, at regeringen er meget langt fra at overveje det. 

"Det er helt oprigtigt fra vores side, at vi vil allerhelst have, at det er det enkelte menneske, der træffer beslutningen. Men vi har ikke noget mod at gøre meget klart, at det er vigtigt, at det valg så også bliver truffet. Vaccinerne er det eneste supervåben, vi har," lød det fra statsministeren.

Flere lande og byer i Europa har indført vaccinekrav til sundhedspersonale og offentligt ansatte.

 

 

Så mange er fuldt vaccineret:

  • Grækenland: 61,6 procent
  • Tyskland: 68,6 procent
  • Østrig: 67,3 procent
  • EU samlet: 69,1 procent
  • Danmark: 75,9 procent

Tags: corona

Like eller del denne artikel