"Selv om vi ser nogle bekymrende signaler på nuværende tidspunkt, er der ingen særlig grund til at trykke på panikknapperne og sige, at vaccinerne ikke virker, eller at folk, der tidligere har fået covid-19, ikke er beskyttet. Dertil ved vi endnu for lidt,” siger Ian Sanne.

Sydafrikansk professor: Afrikansk datadeling førte til hurtig sporing af ny coronamutation

Forskere i Sydafrika og Botswana handlede hurtigt, da de fandt indikationer på en ny coronamutation. Det fortæller sydafrikansk professor, der roser de afrikanske forskerhold for hurtigt at dele iøjnefaldende genomfrekvenser med internationale kolleger.

Den 23. november uploadede forskere i Botswana 99 Sars-CoV-2-genomsekvenser til en international database, GISEAD, som forskere verden over kan bruge til at dele genomsekvenser og tilhørende metadata. Som de fleste af de sekvenser, der blev uploadet den dag, var næsten alle sekvenserne eksempler på den dominerende deltavariant. Men tre sekvenser skilte sig ud fra de prøver, forskerne hidtil havde undersøgt. Senere samme dag delte et forskerhold fra Sydafrika syv genomer, der var næsten identiske med de tre fra Botswana. Denne nye variant, bemærkede forskerne, var kendetegnet ved et iøjnefaldende antal mutationer i den del af virussets genom, der koder for det såkaldte spikeprotein. Det var bekymrende, dels fordi de mutationer kan medføre øget smitsomhed, og dels fordi de kan øge risikoen for reinfektioner og mindske virkningen af for eksempel antistofbehandling. 

”Mutationen blev tilfældigvis identificeret i Sydafrika og Botswana i begyndelsen af november på grund af det s-genudfald, der opstod ved PCR-testning,” fortæller Ian Sanne, der er professor i intern medicin og infektionssygdomme ved Witwatersrand Universitet i Johannesburg og ansat som særlig rådgiver for sundhedsmyndighederne i Sydafrika under coronapandemien. 

S-genudfaldet, der også er kendt som et såkaldt ”s-gene-dropout”, betyder, at én af tre s-protein-gener ikke opdages på en almindelig PCR-test. De afrikanske forskere kunne dermed bruge metoden til at identificere mistænkte cases smittet med den nye virusmutation, omikron, forklarer Ian Sanne.

”Botswana og Sydafrika gik sammen om at foretage helgenomsekventering. Parallelt med det arbejde bemærkede flere store laboratorier også, at s-genet ikke blev detekteret ved PCR-testning, og de begyndte desuden at rapportere om faldende CT-niveauer og stigende virusbelastningsværdier hos alle dem, der testede positive med det usædvanlige fund af S-gen-udfaldet,” siger han og understreger:

”Sammenfaldet af de faktorer blev kommunikeret videre til Sydafrikas rådgivende ministerudvalg og den internationale verden og førte til, at det i torsdags blev annonceret, at vi har at gøre med en ny mutation.”

Over 50 mutationer

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) besluttede i fredags – bare 72 timer efter de afrikanske forskerhold havde delt de første iøjnefaldende sekvenser med deres internationale kolleger - at betegne den nye mutation som ”bekymrende”. Med det mærkat slutter omikron sig således til delta-, alfa-, beta- og gammavarianterne, der også har plads på WHO’s liste over bekymrende varianter.

Varianten har mere end 50 mutationer, hvoraf flere end 30 er i spikeproteinregionen, forklarer Ian Sanne:

”Der er blandt andet tale om mutationer, der vil kunne ændre kroppens antistoffers måde at binde sig på og ændre på vores T-cellers respons efter vaccination, hvilket indebærer en risiko for at miste den gavnlige effekt af en vaccine eller en tidligere infektion.”

Det billede stemmer overens med de foreløbige data, sydafrikanske epidemiologer har samlet, forklarer Ian Sanne. Af den tidlige dataindsamling fremgår det således, at der er en stigning i gennembrudsinfektioner hos personer, der er vaccineret mod covid-19. På samme måde ser det også ud til, at der er en stigning i antallet af tilbagevendende infektioner hos personer, der tidligere har været smittet med covid-19.

”Men det er vigtigt at understrege, at selv om der er påvist en stigning, udgør sekvensering stadig mindre end én procent af det samlede antal prøver, vi har detekteret. Så selv om vi ser nogle bekymrende signaler på nuværende tidspunkt, er der ingen særlig grund til at trykke på panikknapperne og sige, at vaccinerne ikke virker, eller at folk, der tidligere har fået covid-19, ikke er beskyttet. Dertil ved vi endnu for lidt,” siger Ian Sanne.

Tags: corona, omicron

Like eller del denne artikel