"På baggrund af det, vi ved, kan vi forvente, at vi stadig vil se en høj effektivitet af vaccinerne i forhold til at forhindre alvorlig sygdom og hospitalsindlæggelse,” siger professor Salim Abdool Karim.

Pressemøde fra Sydafrika: Eksperter forventer markant smittestigning med Omikron – men der er også godt nyt

Alt tyder på, at den nye omikron-coronavariant er mere smitsom end deltavarianten. Men ifølge sydafrikanske sundhedsmyndigheder er der ingen grund til panik. Symptomerne synes at være milde, og det ser ud til, at coronavaccinerne stadig virker effektivt mod den nye mutation.

En ny covid-19-mutation har set dagens lys på det afrikanske kontinent, hvor kun godt ti procent af befolkningerne har fået deres første vaccinestik mod corona. Mutationen, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har døbt omikron og klassificeret som ”bekymrende”, blev identificeret i Botswana og Sydafrika i sidste uge og har siden spredt sig til en række andre lande rundt om i verden. Foreløbige data tegner et billede af en smitsom variant, der dog endnu ikke ”rejser røde flag”. Det forklarer professor Salim Abdool Karim, epidemiolog og en del af Sydafrikas officielle coronaberedskab, på et pressemøde mandag.

”Vi er endnu ikke sikre på, hvordan vores vacciner beskytter mod denne nye variant. Vi ved, at den nye variant har mutationer, der øger smitteevnen og kan gøre det sværere for antistoffer at dræbe viruset. Men vi har ganske enkelt ikke solide, pålidelige data om den kliniske præsentation endnu. Det vil komme med tiden,” siger han og understreger, at man inden for to til fire uger vil vide, om den nye virusstamme stiller større krav til de vacciner, vi har.

"Men på baggrund af det, vi ved, kan vi forvente, at vi stadig vil se en høj effektivitet af vaccinerne i forhold til at forhindre alvorlig sygdom og hospitalsindlæggelse,” siger han.

Han forklarer samtidig, at det dog ikke er usandsynligt, at infektionsraten vil tredobles til mere end 10.000 smittede om dagen ved udgangen af denne uge som resultat af den hurtige spredning af omikron-varianten.

Ny variant driver smitten

Omikron-varianten blev påvist første gang i et testprøvesvar den 11. november i Botswana og fire dage senere den 14. november blev den fundet i Sydafrika. Siden har varianten givet anledning til panderynker, blandt andet på grund af et ekstraordinært højt antal mutationer i dens såkaldte spikeprotein. De mere end 30 mutationer i spikeproteinet kan dels være tegn på øget smitsomhed og dels føre til en forhøjet risiko for reinfektioner og mindsket virkning af antistofbehandling. Men ifølge de sydafrikanske myndigheder er der ikke grund til at gå i panik over omikron-varianten på nuværende tidspunkt. Tværtimod er patienternes symptomer tilsyneladende markant mildere end dem, der er klassiske for deltavarianten. Det forklarer Unbeen Pillay, privatpraktiserende læge i den sydafrikanske Gauteng-provins, der lige nu udgør knudepunktet for den nye smittebølge.

”Vi begyndte at se en markant stigning i antallet af smittetilfælde for omkring ti dage siden,” siger han på mandagens pressemøde og uddyber:

”Vi ser patienter med milde, influenza-lignende symptomer som tør hoste, feber, nattesved og generel ømhed. Vi har ikke set en markant stigning i indlæggelser eller alvorligt syge patienter, men jeg må understrege, at vi stadig er i den tidlige start af smittebølgen,” siger han.

Ifølge de sydafrikanske sundhedsmyndigheder er man i Gauteng-provinsen gået fra at registrere under 100 daglige smittetilfælde i midten af november til nu at registrere mere end 1.500 smittede dagligt. Dermed udgør provinsens smittede rundt regnet op mod 80 procent af de daglige coronatilfælde på landsplan.

Ældre og små børn indlagt

Ifølge Waasila Jassat, afdelingsleder ved Sydafrikas Nationale Institut for Smitsomme Sygdomme (NICD), er antallet af hospitalsindlæggelser stadig relativt lavt. Men man har i Gauteng-provinsen oplevet en markant stigning over de sidste to uger, især blandt ældre over 65 år og helt unge børn under to år, forklarer hun. 

”Vi ser, at langt de fleste af de indlagte er ikke-vaccinerede. Men det ser umiddelbart ikke ud til, at de indlagte er syge i sværere grad, og antal dødsfald er også upåvirket,” siger hun og forklarer, at det endnu er uvist, om stigningen i indlæggelser kan tilskrives den nye omikron-variant, eller om det er for tidligt at koble udviklingen til fundet af den nye virusstamme.

Samtidig med stigningen i antal indlagte har landets positivfrekvens taget et iøjnespringende ryk opad. Det forklarer Michelle Groome, der leder afdelingen for overvågning ved NICD.

”I midt-november lå positivfrekvensen på omkring én procent. Men den er steget dramatisk de seneste to uger og ligger nu på knap ti procent. Smitten er hovedsageligt drevet af den unge del af befolkningen, men vi observerer nu også, at den spreder sig til ældre aldersgrupper,” siger hun. 

24,3 procent af landets befolkning er fuldt vaccineret mod covid-19. Flere observatører har bemærket, at den høje smitteforekomst i den yngre del af befolkningen formentlig kan tilskrives en lavere vaccinetilslutning end blandt de ældre befolkningsgrupper. 

Sydafrika har bekræftet næsten tre millioner coronainfektioner i alt under pandemien og mere end 89.000 coronarelaterede dødsfald, hvilket er det højeste antal registreret på det afrikanske kontinent.

 

 

Her er omikron-varianten blevet identificeret: 

 • Australien (kun bekræftet hos rejsende)
 • Belgien (kun bekræftet hos rejsende)
 • Botswana (bekræftet, lokal smitte)
 • Canada (kun bekræftet hos rejsende)
 • Danmark (kun bekræftet hos rejsende)
 • Holland (kun bekræftet hos rejsende)
 • Hong Kong (kun bekræftet hos rejsende)
 • Israel (kun bekræftet hos rejsende)
 • Italien (kun bekræftet hos rejsende)
 • Portugal (kun bekræftet hos rejsende)
 • Sydafrika (bekræftet, lokal smitte)
 • Spanien (kun bekræftet hos rejsende)
 • Storbritannien (kun bekræftet hos rejsende)
 • Sverige (kun bekræftet hos rejsende)
 • Tjekkiet (kun bekræftet hos rejsende)
 • Tyskland (kun bekræftet hos rejsende)
 • Østrig (kun bekræftet hos rejsende)

Kilde: New York Times

 

Like eller del denne artikel