"Det står nu klart, at faldet i immunitet også sker for personer i de yngre aldersgrupper. På den baggrund er der også sket et skred i opfattelsen internationalt. Der er nu stigende faglig enighed om, at man tilbyder revaccination efter samme interval til alle over 18 år," siger Helene Probst.

Alle voksne får tilbud om 3. stik 6 måneder efter 2. stik

Alle voksne over 18 år får tilbud om et 3. stik mod covid-19 seks måneder efter 2. stik.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen har gennemgået den viden, der er tilgængelig på nuværende tidspunkt om, hvor længe man kan forvente, at immunitet efter vaccination varer. Det er kendt, at immuniteten falder over tid, og faldet er markant cirka seks måneder efter 2. stik.

”Siden vi begyndte revaccinationen, har vi gennemgået den nyeste viden og erfaring på området. Det står nu klart, at faldet i immunitet også sker for personer i de yngre aldersgrupper. På den baggrund er der også sket et skred i opfattelsen internationalt. Der er nu stigende faglig enighed om, at man tilbyder revaccination efter samme interval til alle over 18 år. Og når vi i dag går ud og tilbyder det 3. stik til alle over 18 år, så er vi på linje med mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, herunder Tyskland, Holland og Norge. Derudover peger Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) på revaccination af alle over 18 år som modsvar mod den faldende vaccineimmunitet,” siger Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at det er sikkert at revaccinere disse grupper, og at der ikke er risiko for nye alvorlige bivirkninger ved et tredje stik. Yngre personer kan dog risikere at få en kraftigere reaktion ved revaccination og dermed flere tilfælde af de kendte bivirkninger, som for eksempel smerter ved indstiksstedet, let feber, utilpashed og hovedpine.

”Vi kan se, at de mulige bivirkninger ved et 3. stik er stort set de samme som ved 2. stik. Det betyder også, at vi vil se sjældne tilfælde med det såkaldte myokarditis, altså hjertemuskelbetændelse, når vi revaccinerer de yngre årgange, særligt de yngre mænd, lige som vi har set nogle tilfælde af efter 2. stik. Men der er tale om meget få tilfælde, typisk med milde forløb og med gode behandlingsmuligheder,” siger Helene Probst.

Tags: corona

Like eller del denne artikel