På med mundbindet igen fra på mandag

Du kan lige så godt finde mundbindene frem igen. Det er en af de ting, som regeringen lægger op til at indføre igen fra på mandag.

Det fremgår af et pressemøde onsdag, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc), direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm er til stede.

På en dag, hvor Danmark havde det næsthøjeste antal smittede under hele pandemien - 4.426 nye smittede - var de politiske partiers sundhedsordførere indkaldt til møde kl. 13 i dag, og forud for mødet havde Sundhedsministeriet modtaget en række anbefalinger fra Epidemikommissionen om, hvordan smitten kan inddæmmes.

Epidemikommissionens anbefalinger går bl.a. på, at der skal bruges mundbind i kollektiv transport, dagligvarebutikker, indkøbscentre, stormagasiner, arkader, take-away steder, sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud samt på ældreområdet og i sociale tilbud. Det gælder både besøgende og ansatte.

Epidemikommissionens anbefaler også coronapas på statslige arbejdspladser, videregående uddannelser, ungdoms- og voksenuddannelser samt sprogcentre, hos tatovører, massageklinikker, frisører og solarier og på steder, hvor der er over 100 indendørs og 1000 udendørs (hvilket er en halvering).

Endelig er anbefalingen, at varigheden af negative test i coronapas skal sættes ned til 48 timer for lyntest og 72 timer for pcr-test. Tiltagene kan komme til at gælde fra mandag den 29. november, hvis Folketingets epidemiudvalg støtter det.

Magnus Heunicke siger på pressemødet, at han vil drøfte det med epidemiudvalget i morgen. Folketingets Epidemiudvalg tæller 21 folketingsmedlemmer. 

Han afviser at målrette restriktioner mod de uvaccinerede. "Den danske model uden tvang har vist sig at have det bedste resultat," siger han. 

Brostrøm: Mundbind kan være generende, men nødvendige

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, siger, at kommissionen ikke ville anbefale mundbind, hvis den ikke syntes, det er nødvendigt.

"Vi er klar over, at mundbind kan være generende at have på. Derfor anbefaler vi, at det kun gøres til et krav på steder, hvor risikoen for smitte antages at være særlig høj, fordi mange mennesker er tæt sammen, for eksempel i den kollektive trafik og steder, hvor der er personer i særlig risiko for smitte," siger han.

”Vi har vurderet fordele og ulemper grundigt, og som situationen er nu, med både stigende smitte og et stigende antal syge, mener vi, at mundbind er et relevant værktøj til at nedsætte risikoen for smitte på steder, hvor mange mennesker er tæt sammen, og hvor det er vanskeligt at holde afstand. Hvor meget, mundbindene kan afhjælpe smittespredningen, afhænger af i hvilket omfang og i hvilke situationer vi bruger dem,” siger Søren Brostrøm.

Mundbind skal ses som et supplerende tiltag til at reducere risikoen for smitte og kan ikke erstatte øvrige smitteforebyggende anbefalinger som vaccination, afstand, håndhygiejne og udluftning.

Han understreger, at vaccinerne virker, men at der skal noget supplerende til for at forebygge unødvendig smitte i samfundet. 

Henrik Ullum redegør for, hvor smitten spredes mest. 

Smitten er allerhøjest blandt uvaccinerede skolebørn. Den gruppe med næsthøjst smitte er ved forældregenerationen.

"Der er 2,5 gange så meget smitte blandt de uvaccinerede som blandt de vaccinerede," siger han. 

"Hvis vi kigger hen over efteråret, har vi oplevet en 13-dobling af smittetallene. Det er det højeste, vi har haft igennem hele epidemien," siger han.

Julen i fare?

Søren Brostrøm bliver spurgt ind til, om julen er i fare. 

Det afviser han. Både julen og julefrokosten er vigtige for danskerne, mener han.

"Vi skal selv have julefrokost i Sundhedsstyrelsen den 17. december, men vi følger de gode råd og anbefalinger. Blandt andet at blive vaccineret, blive hjemme ved sygdom, lufte ud og holde afstand. "

Testkapacitet opskaleres

Magnus Heunicke siger på mødet, at testkapaciteten opskaleres, så det bliver lettere at få en coronatest. Det gælder både PCR- og kviktest, siger sundhedsminister Magnus Heunicke. 

Han opfordrer til, at man bruger en kviktest, hvis man ikke har symptomer eller er nærkontakt. 

"Vi har mulighed for allerede på fredag at opgradere på kviktest," siger Heunicke.

 

 

Like eller del denne artikel