
Regeringen: Flere syge skal kunne få receptpligtig medicin uden om lægen
Farmaceuter på apotekerne skal på visse områder kunne ordinere medicin, mener regeringen. Dermed lægges op til at bryde lægernes historiske monopol på at udskrive medicin.
Det skriver Berlingske.
»Sundhedsvæsnet skal tættere på os, og vi skal tænke borgeren først. Der er hos apotekerne stærke faglige ressourcer, som vi kan bringe i spil på nye måder, så borgeren får lettere adgang til medicin. De muligheder kigger vi på lige nu,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til avisen.
Der er i dag langt over 400 apoteket og apoteksfilialer landet over.
Ordningen skal også være med til at aflaste ikke kun praktiserende læger, men også vagtlæger og akuttelefoner, som ofte må bruge tid på at forny recepter i weekends og ferier, fordi folk har glemt at få det gjort.
Det er regeringens tanke, at hvis recepter på p-piller udløber - eller hvis stabile kronikere med f.eks. diabetes, migræne eller KOL har recepter, som er udløbet, så skal farmaceuter kunne udskrive ny medicin.
Udmeldingen kommer, efter at Lægemiddelstyrelsen i en ny rapport har opstillet en række modeller for, hvordan farmaceuter kan udstyres med ordinationsret.
Apotekernes formand, Anne Kahns, er positiv overfor tanken, men understreger, at det bl.a. vil kræve efteruddannelse af medarbejdere på apotekerne at stå for mere behandling og medicinordination.
Lægeforeningen er derimod stærkt kritisk overfor tanken om, at apotekerne skal kunne udskrive recepter.
I flere artikler i medierne i dag står, at sundhedsministeren også vil give farmaceuter lov til at diagnosticere. Det er dog ikke med i forslaget, siger Ellen Trane Nørby til DR Nyheder.
Læs flere reaktioner fra Twitter:
Camilla Rathcke er formand for Yngre Læger:
Arh, hva’?! @ellentranenorby - skidt plan, tæt på borgeren, ja, men ikke sikkert for patienten. Læger uddannet til at stille diagnoser og vurdere behov for receptfornyelse - ikke farmaceuterne #sundpol https://t.co/WVI2vtdnTj
— Camilla Rathcke (@Camilla_Rathcke) January 4, 2018
Christian Freitag er formand for Praktiserende Lægers Organisation, PLO:
Hvis lægen fortsat skal stå med ansvaret, udføre kontroller, tage blodprøver, EKG ect. - Er det så ikke bare det vi idag kender som en retireret recept? - det findes vel i forvejen? https://t.co/udCfz4UBbm
— Christian Freitag (@freitagplo) January 5, 2018
Lisbeth Lintz er formand for Overlægeforeningen:
Det lyder jo helt vanvittigt....
— Lisbeth Lintz (@LisbethLintz) January 4, 2018
Er det 1. april i dag?
Eller er vi på vej tilbage i tid?
Det r jo helt ved siden af skiven det her@EllenTraneNorby @Overlgeforening
Sundhedsministeren vil lade apoteker ordinere medicin https://t.co/YCGVWFeXJu
Thomas Birk er formand for Patientdataforeningen, praktiserende læge og lægefaglig konsulent i Dansk Selskab for Almen Medicin:
Sundhedsministeren vil lade apoteker ordinere medicin - lad dem starte med en mellemting så som cannabis :-) #sundpol #dkpol https://t.co/XJ3LMVkgS1
— Thomas Birk (@ThomasBirk) January 4, 2018
Jesper Nørgaard Kjær er læge, hjerne- og psykiatriforsker, debattør og folketingskandidat for Alternativet:
Fedt hvis apotekerne kan tage trivielt arbejde væk fra lægehusene. De skal bare også tage ansvaret for fejl og sørge for at patienter kommer til årskontrol. Jeg vil ikke tage skylden, hvis de fornyer en af mine gamle recepter #ansvar https://t.co/Kd27MDrMqr #sundpol
— Jesper Nørgaard Kjær (@jnkjaer) January 4, 2018
Tags: Ellen Trane Nørby, Lægeforeningen, Danarks Apotekerforening, Anne Kahns, Michael Dupont, ordinationsret