"Der er hos apotekerne stærke faglige ressourcer, som vi kan bringe i spil på nye måder, så borgeren får lettere adgang til medicin. De muligheder kigger vi på lige nu,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Regeringen: Flere syge skal kunne få receptpligtig medicin uden om lægen

Farmaceuter på apotekerne skal på visse områder kunne ordinere medicin, mener regeringen. Dermed lægges op til at bryde lægernes historiske monopol på at udskrive medicin.

Det skriver Berlingske.

»Sundhedsvæsnet skal tættere på os, og vi skal tænke borgeren først. Der er hos apotekerne stærke faglige ressourcer, som vi kan bringe i spil på nye måder, så borgeren får lettere adgang til medicin. De muligheder kigger vi på lige nu,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til avisen.

Der er i dag langt over 400 apoteket og apoteksfilialer landet over.

Ordningen skal også være med til at aflaste ikke kun praktiserende læger, men også vagtlæger og akuttelefoner, som ofte må bruge tid på at forny recepter i weekends og ferier, fordi folk har glemt at få det gjort.

Det er regeringens tanke, at hvis recepter på p-piller udløber - eller hvis stabile kronikere med f.eks. diabetes, migræne eller KOL har recepter, som er udløbet, så skal farmaceuter kunne udskrive ny medicin. 

Udmeldingen kommer, efter at Lægemiddelstyrelsen i en ny rapport har opstillet en række modeller for, hvordan farmaceuter kan udstyres med ordinationsret.

Apotekernes formand, Anne Kahns, er positiv overfor tanken, men understreger, at det bl.a. vil kræve efteruddannelse af medarbejdere på apotekerne at stå for mere behandling og medicinordination.

Lægeforeningen er derimod stærkt kritisk overfor tanken om, at apotekerne skal kunne udskrive recepter.

 

I flere artikler i medierne i dag står, at sundhedsministeren også vil give farmaceuter lov til at diagnosticere. Det er dog ikke med i forslaget, siger Ellen Trane Nørby til DR Nyheder.

 

 

Læs flere reaktioner fra Twitter:

 

Camilla Rathcke er formand for Yngre Læger:

 

Christian Freitag er formand for Praktiserende Lægers Organisation, PLO:

 

Lisbeth Lintz er formand for Overlægeforeningen:

 

Thomas Birk er formand for Patientdataforeningen, praktiserende læge og lægefaglig konsulent i Dansk Selskab for Almen Medicin:

 

Jesper Nørgaard Kjær er læge, hjerne- og psykiatriforsker, debattør og folketingskandidat for Alternativet:

Tags: Ellen Trane Nørby, Lægeforeningen, Danarks Apotekerforening, Anne Kahns, Michael Dupont, ordinationsret

Like eller del denne artikel