Patientforenings-formand Søren Dybdahl er død

Dansk Myelomatose Forenings formand, journalist Søren Dybdahl, døde tirsdag i en alder af 58 år. Han overlevede ikke den lungebetændelse, der stødte til under behandlingen af et tilbagefald i hans kræft i knoglemarven (myelomatose).

Det meddeler Dansk Myelomatose Forening.

"Søren Dybdahl var en meget vellidt og dygtig patientforeningsformand, som vil være meget savnet af både bestyrelsen, medlemmerne og foreningens mange samarbejdspartnere. Han lagde sig utrætteligt i selen for at fremme myelomatosesagen og gøre os kendt som en patientgruppe, der er værd at satse på med nye og mere effektive behandlinger. Han var en meget dygtig debattør i paneldebatter, på tv og til konferencer," skriver næstformand Lisbeth Egeskov på bestyrelsens vegne.

Søren Dybdahl tog efter studentereksamen på Kolding Gymnasium først en uddannelse som speditør. Det job følte han sig imidlertid ikke helt hjemme i, og han var de følgende år blandt andet sælger i Bella Center, inden han fandt sin rette hylde på Danmarks Journalisthøjskole, hvorfra han dimitterede i 1997. Han tilbragte praktiktiden på Politiken og fik efter endt uddannelse job på Frederiksborg Amts Avis. I 2004 stiftede han sit eget kommunikationsfirma, Farmer & Co., som han drev med stor succes og gode kunder, indtil han blev diagnosticeret med myelomatose i oktober 2015.

I juni i år fortalte Søren Dybdahl til Sundhedspolitisk Tidsskrifts søstersite Propatienter, hvordan han en dag i 2015 var ude at gå en tur med sin hund, da han trådte i et lille hul på stranden. Og pludselig skete katastrofen.

”Da jeg træder ned i hullet, mister jeg et trin og er ved at falde. Og lige dér sker et knæk i min ryg,” fortalte han.

Det viste sig, at Søren Dybdahls ryg var faldet sammen, efter som han havde gået med uopdaget myelomatose i lang tid. Han blev kort efter hasteopereret.

”Jeg slipper heldigvis for at ende i en rullestol. Det sker for en del andre, hvor man opdager det for sent. Den brækkede ryg kunne have klippet nerver over, så førligheden i benene var røget, så jeg var på sin vis heldig,” fortalte han han. 

Men som så mange andre myelomatosepatienter genvandt Søren Dybdahl aldrig sin fulde førlighed og arbejdsevne efter primærbehandlingen, selv om sygdommen blev sat i bero, og efter nogle hårde år lukkede han sit firma og fik tilkendt førtidspension.

Søren Dybdahl blev valgt ind i bestyrelsen for Dansk Myelomatose Forening efter et halvt år som frivillig journalist på foreningens blad, Myelomatosebladet, i marts 2018. Han tog kort tid efter, efter nøje overvejelse og konsultationer med sin hustru, imod den ledige formandspost.

"Det har vi i bestyrelsen været meget glade for. Det er heller ikke forkert at sige, at Søren trivedes med formandsjobbet som en fisk i vandet. Det var et lykkeligt match, og han fandt for anden gang i livet sin rette hylde. Foreningen er blomstret og har udviklet sig under Sørens ledelse, og medlemstallet er fordoblet til tæt på de 1000," skriver foreningen. 

Søren Dybdahl efterlader sig sin hustru, to hjemmeboende døtre og sin søster.

 

 

Like eller del denne artikel