Gennembrud: Menneske får velfungerende nyre fra genetisk manipuleret gris

Kirurger i New York har med succes transplanteret en nyre fra en genetisk manipuleret gris til et menneske, hvor nyren bagefter fungerede. Det er et videnskabeligt gennembrud, der på sigt kan bane vejen for at hjælpe syge patienter, som har desperat brug for et organ.

Det skriver New York Times.

Transplantationen var dog et eksperiment, idet patienten var hjernedød og blev holdt i live med respirator. Patienten blev bagefter kun blev fulgt i 54 timer. Derfor er der mange ubesvarede spørgsmål i forhold til de langsigtede følger af transplantationen, men alligevel udgør den succesfulde transplantation en milepæl, siger forskere.

”Dette er et kæmpe gennembrud,” siger Dr. Dorry Segev, professor i transplantationskirurgi ved Johns Hopkins School of Medicine, til New York Times. 

Den transplanterede nyre blev hentet fra en gris, der var blevet genetisk manipuleret, så dens organ sandsynligvis ikke ville blive afstødt af en menneskekrop. Nyren blev fastgjort til blodkar i overbenet uden for maven på den hjernedøde patient og begyndte at fungere normalt næsten med det samme ifølge Dr. Robert Montgomery, direktør for N.Y.U. Langone Transplant Institute, der udførte proceduren.

"Det var bedre, end jeg tror, ​​vi overhovedet havde forventet," sagde han. ”Det lignede bare enhver transplantation, jeg har foretaget fra en levende donor. Mange nyrer fra afdøde mennesker virker ikke med det samme, og det kan tager dage eller uger. Denne virkede med det samme.”

Forskningen er endnu ikke blevet bedømt af fagfæller (peer-reviewed) eller offentliggjort i et medicinsk tidsskrift.

Forskere har længe forsøgt at dyrke organer hos grise, der kan egne sig til transplantation til mennesker. Tanken er at gøre grise til leverandører af organer til syge mennesker, som mangler nyrer, hjerter lunger eller lever.

I Danmark døde 18 danskere i 2020, fordi de ikke kunne få et nyt organ i tide. I alt 408 patienter stod på venteliste ved udgangen af 2020, heraf langt de fleste - 372 - til en nyre. 

 

 

Fakta

I Danmark blev der i 2020 transplanteret 413 organer fra danske og udenlandske donorer: 32 hjerter, 29 sæt lunger, 7 bugspytkirtler, 66 levere inklusiv tre levende leverdonationer fra forældre til barn, og 278 nyrer hvoraf 78 var ved levende donation.

Like eller del denne artikel