Sundhedspolitisk Tidsskrift

Minister: Plan klar for, hvornår alle danskere skal have 3. stik

Alle danskere bliver inviteret til 3. stik seks måneder og 14 dage efter, at de har fået andet stik.

Sådan lyder meldingen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

"Vi har en plan for udrulningen af det tredje vaccinestik, og den er, at danskerne bliver inviteret seks måneder og 14 dage efter, at de har fået andet stik," siger han til DR.

Få øjeblikke efter, at ministeren har meldt det ud til DR, kommer Sundhedsstyrelsen med en pressemeddelelse, hvor beskeden er knap så kategorisk. I meddelelsen fremgår ganske vist, at borgere, der fik deres 2. stik for mere end 6,5 måned siden, fra næste uge bliver inviteret til at få et 3. stik. I første omgang omfatter det primært personer mellem 65 og 84 år, personer i særlig øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 og sundheds- og ældrepersonale. De tre grupper var nemlig blandt de første, der blev vaccineret mod covid-19.

Men Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, siger senere i pressemeddelelsen:

”Vi vurderer, at den øvrige befolkning fortsat er godt beskyttet mod alvorlig covid-19 efter deres 2. stik. Vi forventer dog, at den øvrige befolkning skal revaccineres på sigt. Vi følger selvfølgelig området meget tæt og vil løbende vurdere, hvornår der sundhedsfagligt er et behov for at tilbyde revaccination til den resterende befolkning, og om intervallet mellem 2. og 3. stik fortsat skal være 6½ måned, eller om det eventuelt skal være længere,” siger Helene Probst. 

Beskyttelse falder over tid

Vaccinernes beskyttelse falder over tid, og faldet er mest udtalt blandt ældre personer og personer med underliggende sygdomme. En række lande, deriblandt Danmark, er derfor allerede begyndt at give et 3. stik til de ældste og til personer med et svært nedsat immunforsvar, fordi de er i særlig risiko, hvis de bliver syge med covid-19.  

"Vi har vurderet, at personer over 65 år, personale i sundheds- og ældresektoren og personer i særlig øget risiko bør tilbydes revaccination, når det er mere end 6½ måned siden deres sidste vaccination. Timingen i revaccination er afgørende. Vi vil gerne begynde revaccination, før folk bliver alvorligt syge med covid-19 og samtidig sikre, at revaccination sker på et velunderbygget, vidensbaseret grundlag,” siger Helene Probst.  

For de ældre over 65 år og personer i særlig øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 vil revaccination beskytte dem mod smitte og sygdom i en kommende vintersæson, hvor Sundhedsstyrelsen forventer, at smitten generelt vil stige. Personale i sundheds- og ældresektoren får tilbud om et ekstra stik for at forebygge, at de bringer smitte videre til sårbare grupper. 

Sundhedsstyrelsen vurderer, at det er sikkert at revaccinere disse grupper, og at der ikke er risiko for nye alvorlige bivirkninger ved et 3. stik. Yngre personer kan dog risikere at få en kraftigere reaktion ved revaccination og dermed flere tilfælde af de kendte bivirkninger som for eksempel smerter ved indstiksstedet, let feber, utilpashed og hovedpine.

EU har i starten af oktober godkendt revaccination af personer over 18 år, når der er gået mindst 6 måneder efter 2. stik. Godkendelsen gælder i første omgang kun vaccinen fra Pfizer, men inden for få uger forventes også vaccinen fra Moderna at blive godkendt til revaccination. 

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel