Sidste dom i sag om misbrug af forskningsmidler: Overlæge får tre års fængsel

Den sidste dom i sagen om overlægers misbrug af forskningsmidler faldt onsdag, da Østre Landsret idømte en overlæge tre års fængsel for groft bedrageri gennem fem år for i alt 3,7 mio. kr.

Der er tale om en skærpelse af Københavns Byrets dom på to år og seks måneders fængsel, skriver Jyllands-Posten.

Det var Jyllands-Posten, som i 2013-2014 afslørede en stribe overlægers misbrug af forskningsmidler, og Rigshospitalet politianmeldte i alt fem overlæger.

Den sidste af lægerne, 55-årige Kristian Wachtell, havde anket byretsdommen til frifindelse, men endte altså i stedet med at få skærpet straffen.

Bedrageriet med forskningsmidler blev begået overfor to hospitaler, Rigshospitalet og Glostrup Hospital, og i et stort antal tilfælde fik overlægen hospitalerne til at betale penge for blodprøveanalyser til et firma i Schweiz. Men det var fup. Firmaet blev kun oprettet for at kunne begå bedragerierne, fastslår landsretten. For at få svindlen til at lykkes blev der konstrueret en stribe kontrakter, fakturaer og andre dokumenter uden reelt indhold.

Om årsagen til den hårdere straf i forhold til byrettens vurdering siger Østre Landsret, at Kristian Wachtell har misbrugt sin ledende og betroede stilling som overlæge.

Udover fængsel konfiskeres de 3,7 millioner kroner hos den dømte. Og indtil videre må han ikke som læge ’modtage, administrere eller på anden måde håndtere offentlige eller private midler bestemt til forskning eller behandling af patienter’.

Med onsdagens dom er tre af de fem anmeldte overlæger nu dømt for overtrædelse af straffeloven. To af overlægerne blev ikke tiltalt på grund af mangel på beviser. Otte år efter den første politianmeldelse er retsopgøret dermed slut.

 

Dommen kan læses HER

 

Like eller del denne artikel