Dødeligheden brager i vejret - Rusland står over for en rædsels-vinter

Dødeligheden brager i vejret i Rusland, og overbelagte hospitaler og vaccineskeptiske borgere kan se frem til en rædselsvinter. Selv i sommermåneden august var dødeligheden 45 procent større end i august 2019, hvor verden endnu ikke havde en coronapandemi. Overdødeligheden i Rusland i august i år var på hele 65.000 dødsfald.

Det viser data offentliggjort fredag af statistiktjenesten Rosstat, som vurderer, at 43.500-49.500 af de ekstra 65.000 dødsfald skyldes covid-19.

Ruslands samlede overdødelighed - altså tal på, hvor mange flere, der er døde end normalt - siden begyndelsen af ​​pandemien til slutningen af ​​august viser 660.000 dødsfald - en af ​​de højeste satser i verden både i absolutte tal og per capita. Der bor ca. 144 millioner indbyggere i Rusland. 

De officielle tal over coronarelaterede dødsfald er slet ikke så høje som tallene fra Rosstat over overdødelighed. Men alligevel slår også de officielle dødstal rekord næsten dagligt med knap 1.000 dødsfald. Og med udsigten til et koldt, mørkt vinterhalvår forude, hvor Deltavarianten kan boltre sig, kan det vaccineskeptiske russiske folk risikere at gå en katastrofal tid i møde. 

Smitten har været stigende gennem en måned, og den fjerde bølge kan med Delta-varianten hærgende meget vel blive den værste. Sundhedsminister Mikhail Murashko fortalte tirsdag til et kabinetsmøde, at forekomsten af coronasmittede i Rusland var steget 16 procent i løbet af den sidste uge, og i nogle regioner var vækstraten mere end 30 procent.

Men spørgsmålet er, hvor de covid-syge borgere kan gå hen. Mikhail Murashko skrev i et telegram tirsdag, at ud af de 255.000 senge, som er forbeholdt patienter med covid-19, så er de 235.000 allerede besat. Blandt de indlagte er 11 procent kritisk syge, og 6.100 får hjælp til at trække vejret. Ud af de mange tusinde patienter er 12 procent børn.

I den centrale region Mari El er man allerede udgået for hospitalssenge, og lægerne er begyndt at aflyse rutineoperationer og behandlinger og advarer om, at patienterne snart skal behandles på gangene. 

Hvorfor går det så galt?

Men hvorfor går det nu så galt? I foråret 2021, hvor mange lande oplevede store stigninger i smitte og dødsfald, gik det relativt godt i Rusland. Så man på mørketallene på det tidspunkt, nærmede Rusland sig flokimmunitet, hvilket skyldtes, at præsident Putin valgte en markant anden vej end resten af verden i efteråret 2020. Mens landene i Europa i efteråret lukkede ned på stribe, lod Putin samfundet holde åbent for at beskytte økonomien. Der var ingen store nedlukninger eller børn, der blev sendt hjem fra skole.

Det førte til en usædvanlig dødelig anden bølge i vinterens løb. Men også til en stor immunitet i befolkningen. Spørgsmålet er nu, hvad en sådan immunitet kan bruges til et år senere, når fjenden nu hedder Delta og er beviseligt mere smitsom og mere farlig end Alfa-varianten (B.1.1.7). 

Måske ikke så meget, hvis man ser på eksemplet fra den brasilianske by Manaus. Her oplevede man flokimmunitet, men smitten vendte efter få måneder tilbage i form af den såkaldte brasilianske variant, hvor borgere blev smittet på ny, og virussen krævede mere end dobbelt så mange dødsofre som i første bølge.

Også et klinisk studie fra Sydafrika har vist, at naturlige antistoffer fra første bølge heller ikke beskyttede mod den sydafrikanske variant af coronavirussen.

Men så kan man jo vaccinere, som man gør overalt i verden? Ifølge de russiske myndigheder skulle den russiske Sputnik V-vaccine endda være mere effektiv mod Delta end Moderna og Pfizer. Men russerne er i ekstrem grad vaccineskeptiske. En undersøgelse fra den uafhængige ngo Levada Center viser, at 55 procent af russerne ikke har planer om at lade sig vaccinere. Og på nuværende tidspunkt er kun 29 procent af befolkningen færdigvaccineret på trods af, at Sputnik V-vaccinen har været bredt tilgængelig og gratis siden sidste vinter. Den russiske regering beskrev mandag det russiske dødstal som "højt" og vaccinationsraterne som "uacceptabelt" lave. 

Trods situationen har regeringen i Moskva afvist at lukke landet ned igen. I stedet er det op til de regionale myndigheder at indføre nye restriktioner, hvis de finder det nødvendigt.

I visse dele af landet - inklusive storbyerne Moskva og Sankt Petersborg - fortsætter livet derfor stort set som normalt. De fleste virksomheder holder åbent som sædvanligt, og krav om mundbind bliver ikke håndvævet. Moskvas borgmester Sergei Sobyanin har dog annonceret masse-test i Moskva indenfor en uges tid. 

Men nogle regioner indfører restriktioner. Ifølge den russiske forbrugerbeskyttelses-organisatiom Rospotrebnadzor, der er ansvarlig for den russiske coronaindsats, har 38 of Ruslands 85 regioner krævet vaccination for visse personalegrupper, og Leningradregionen kræver vaccination eller negativ coronatest for at kunne gå i eksempelvis teatret, biografen og svømmehaller. 

 

 

 

Grafikken over smittetal i Rusland kan ses stort her:

https://datawrapper.dwcdn.net/D8Mwc/1/

 

Grafikken over dødstal i Rusland kan ses stort her:

https://datawrapper.dwcdn.net/poEWD/1/

Tags: corona

Like eller del denne artikel