"Man skal ikke bo på et plejehjem med livet som indsats," siger Jane Heitmann.

Minister skal forklare legionella-dødsfald på pjejehjem

Formand for Folketingets Sundhedsudvalg Jane Heitmann (V) har bedt sundhedsminister Magnus Heunicke om at finde ud af hvor mange plejehjem, der er, som oplever udfordringer med legionella i varmtvandssystemerne, og hvor mange dødsfald, der årligt kan tilskrives legionella blandt ældre plejehjemsbeboere.

Det sker i et udvalgsspørgsmål.

Spørgsmålet kommer efter, at fagbladet Ingeniøren i sidste uge kunne afsløre, at legionella i stor stil florerer på plejehjem. I en endnu ikke offentligt undersøgelse fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut (SSI) kom det frem, at forskere fandt legionella på 36 ud af 48 undersøgte plejehjem i en nordjysk by - svarende til 75 procent. I en by i Hovedstadsområdet stod det endnu værre til. Her blev der konstateret legionella i vandet på 45 ud af 49 institutioner.

Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila, og smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand (aero­soler), der er forurenet med legionella. Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer.  

Jane Heitmann forklarer til Ingeniøren, at det er vigtigt, at man nu får undersøgt, hvor udbredt et problem legionella på plejehjem er:

»Vi bliver nødt til at have afdækket problemets omfang med legionella på plejehjem. Og er det en general problemstilling, så er det jo helt afgørende, at ministeren meget hurtigt kommer på banen og får lagt nogle løsningsforslag frem. Man skal ikke bo på et plejehjem med livet som indsats. Det skal være et trygt sted at være både, hvad angår omsorg og pleje, men jo også i forhold til ens helbred,« siger hun til Ingeniøren.

I følge tal fra SSI blev 16 borgere sidste år smittet med legionella-bakterier fra vandet på det plejehjem, de boede på. Otte af dem døde af legionærsygdom. I 2019 var der tale om 10 plejehjemsbeboere, der blev smittet - heraf døde tre af dem.

Like eller del denne artikel