Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Danmark og Sverige stopper anvendelsen af Modernas vaccine til visse aldersgrupper

Den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, har af forsigtighedshensyn besluttet at sætte brugen af ​​Modernas vaccine på pause for alle under 30 år. Danmark stopper af forsigtighedshensyn brugen af vaccinen til unge under 18 år. 

Det tyder på, at der kan være øget risiko for bivirkninger for unge såsom betændelse i hjertemusklen eller hjertesækken, skriver Folkhälsomyndigheten i en pressemeddelese.

Risikoen for at blive påvirket er dog meget lille, understreges det.

Data peger på en øget forekomst også i forbindelse med vaccination mod covid-19, hovedsageligt hos unge og unge voksne og hovedsageligt hos drenge og mænd. For den enkelte er risikoen for at blive påvirket meget lille, det er en meget sjælden bivirkning.

Nye foreløbige analyser fra nordiske datakilder indikerer, at forbindelsen er særlig tydelig, når det kommer til Modernas vaccine Spikevax, især efter den anden dosis, skriver den svenske myndighed. Risikostigningen ses inden for fire uger efter vaccinationen, hovedsageligt inden for de første to uger.

Folkhälsomyndigheten har derfor besluttet at anbefale en pause for al brug af Spikevax til mennesker født i 1991 og senere. Vaccinen fra Pfizer/Biontech anbefales i stedet til disse aldersgrupper. Beslutningen er gældende indtil den 1. december 2021, og den svenske sundhedsstyrelse vender tilbage med en anbefaling efter denne dato.

"Vi følger situationen nøje og handler hurtigt for at sikre, at vaccinationer mod covid-19 altid er så sikre som muligt og samtidig giver en effektiv beskyttelse mod covid-19," siger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I Danmark vurderer Sundhedsstyrelsen fortsat, at begge covid-19 vacciner, både den fra Pfizer/BioNTech og den fra Moderna, er særdeles effektive vacciner, som har en vigtig plads i det generelle vaccinationsprogram i Danmark.

”I Danmark har vi ikke set flere tilfælde af hjertemuskelbetændelse, eller at der skulle være nogen forskel på de to vacciner i det danske vaccinationsprogram. Begge er yderst effektive, og vi ser få, og i langt de fleste tilfælde milde, og velkendte bivirkninger. Samtidig står vi i Danmark i en lidt anderledes situation, end de gør i vore to nabolande,” siger enhedschef Bolette Søborg.

”I Danmark har det hidtil været sådan, at børn og unge i alderen 12-17 år fortrinsvis er blevet inviteret til at modtage covid-19 vaccinen fra Pfizer/BioNTech. Ud fra er forsigtighedsprincip vil vi fremadrettet udelukkende invitere børn og unge til at modtage denne vaccine, ikke mindst i lyset af, at det er for denne vaccine, at der eksisterer den største mængde data fra brugen til børn og unge fra især USA og Israel,” forklarer Bolette Søborg.

81.000 svenskere under 30 år er vaccineret en gang med Modernas vaccine og mangler andet stik, og de svenske myndigheder diskuterer nu hvilke tilbud, de skal have.

"Dem, der er blevet vaccineret for nylig med deres første eller anden dosis Modernas vaccine, skal ikke bekymre sig, risikoen er meget lille, men det er godt at vide, hvilke symptomer du skal være årvågen over for," siger Anders Tegnell.

Betændelse i hjertemusklen eller hjertesækken - myokarditis og pericarditis - går ofte af sig selv uden at forårsage varige problemer, men mistænkelige symptomer bør vurderes af en læge på for eksempel et sundhedscenter eller skadestue, skriver Folkhälsomyndigheten og nævner følgende symptomer på myokarditis og / eller pericarditis:

  • Træthed og åndenød
  • Uregelmæssig hjerteslag og hjertebanken
  • Feber og smerter i kroppen
  • En følelse af tryk eller vægt over brystet
  • Det gør ondt at trække vejret dybt
  • Smerter i venstre eller midten af ​​brystet

Herhjemme lægger Sundhedsstyrelsen også vægt på, at hjertebetændelsestilstande er en sjælden bivirkning, der ofte har et mildt forløb og går over af sig selv. I de tilfælde, hvor der er behov for behandling, er behandlingsmulighederne gode. Lægemiddelstyrelsens løbende overvågning af bivirkningsindberetninger i forbindelse med udrulningen af covid-19 vaccinerne i Danmark har ikke givet anledning til bekymring.

De foreløbige data fra det nordiske studie er blevet sendt til Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMAs) bivirkningskomite og vil nu blive vurderet. Registerstudiet er udarbejdet i samarbejde mellem Statens Serum Institut, Läkemedelsverket i Sverige, Folkehelseinstituttet i Norge og Instituttet for hälsa och välfärd (THL) i Finland. Endelige resultater forventes tidligst om ca. en måned.

I Norge anbefaler man allerede Pfizers vaccine til unge under 18, men vil ikke udelukke Moderna til nogen aldersgrupper. 

Sundhedsstyrelsen vil følge vurderingen i EMA, oplyser Sundhedsstyrelsen. Forskergruppens videre bearbejdning af data vil også blive fulgt, ligesom Sundhedsstyrelsen løbende følger udviklingen i internationale studier af myokarditis efter covid-19 vaccination. Når der kommer nye udmeldinger, vil Sundhedsstyrelsen tage stilling til, om der er behov for ændringer i anbefalingerne.

 

Tags: corona, coronavaccine

Del artikler