"Nu går jeg ud og siger det, som Magnus Heunicke også har sagt: Vi står foran "the perfect storm"," siger Anders Kühnau.

Regionsformand slår alarm: Uforklarlig stigning af akutte patienter

Ifølge Danske Regioners chefforhandler og regionrådsformanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau, er især akut- og børneafdelinger lige nu så presset, at personalet ikke kan følge med.

Det siger han til TV 2.

Samtidig er årsagen til stigningen ikke helt klar, siger Anders Kühnau:

"Det er det, der er underligt. Vi kan faktisk ikke forklare det hele. Der er bare flere, der bliver akut syge. Vi er presset over hele linjen, og det er dét, jeg reagerer på nu. Jeg kan ikke længere lægge det over på sygehusledelserne. Det kalder på politisk handling, og nu går jeg ud og siger det, som Magnus Heunicke også har sagt: Vi står foran "the perfect storm"," siger Anders Kühnau til TV2.

Magnus Heunicke luftede 8. september i et interview med Politiken en bekymring for, at sygehusene i løbet af det kolde halvår risikerer at blive ramt af et krydspres fra en stribe luftvejsinfektioner, som har været holdt nede af de mange restriktioner, der gennem halvandet år har skullet mindske spredning af coronasmitte.

»Det kunne godt være en perfekt storm, som rammer os«, sagde Heunicke til Politiken.

Han uddybede, at ’den perfekte storm’ opstår, hvis mange borgere på samme tid bliver syge med RS-virus, influenza, covid-19 eller andre smitsomme infektioner i luftvejene og har brug for at blive indlagt. De to førstnævnte har ikke været i cirkulation det seneste halvandet år, og derfor er befolkningens mulige immunitet formentlig aftaget. Det betyder, at flere er modtagelige.

Landets børneafdelinger har gennem længere tid været lagt ned på grund af udbrud med RS-virus. Det har bl.a. betydet, at nogle afdelinger har måttet aflyse planlagte operationer på børn, og at voksenafdelinger har fået overflyttet nogle af de ældste børn.

Fra den lægefaglige direktør på Aarhus Universitetshospital, Jørgen Schøler Kristensen, lyder det, at situationen på hospitalet er meget usædvanlig. Og at det ikke kun er akut- og børneafdelingen, der er ramt.

"Jeg har ikke oplevet noget så presset i lang tid," siger han til TV 2.

Faktisk var hospitalet – der er et af Danmarks største – så presset mandag, at det måtte bede om hjælp fra andre hospitaler.

Der er også længere ventelister på grund af blandt andet coronapandemien, sygeplejerskekonflikten og en generel mangel på sundhedspersonale.

Like eller del denne artikel