Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Næsten hver anden plejehjemsbeboer har fået 3. stik - og det kan ses i tallene

46,5 procent af landets plejehjemsbeboere har nu fået 3. stik, kunne sundhedsminister Magnus Heunicke i dag fortælle på Twitter. Og det kan ses i tallene.

Der blev i sidste uge - uge 37 - fundet smitte på 11 plejehjem, og det er det laveste antal de seneste fem uger. Og antallet af såkaldte gennembrudsinfektioner på plejehjemmene - hvor beboerne smittes, selv om de har fået to stik med en covidvaccine og er fuldt vaccinerede - er det laveste i de seneste fire uger. 

I sidste uge blev der konstateret gennembrudsinfektioner hos 22 beboere på plejehjem, viser nye data fra Statens Serum Institut. I uge 34 var der 29 gennembrudsinfektioner, i uge 35 33 og i sidste uge (uge 36) var der så hele 45. Altså et støt stigende antal og en opadgående trend, som nu er brudt.

At det var på høje tid med boostervaccinationerne, kan ses på antallet af dødsfald. Igennem adskillige uger har der hver uge været 1-2 smittede plejehjemsbeboere, som er døde. Men i ugen fra 7. til 14. september steg det tal til 12 beboere. I denne uge er der 6 beboere, som er døde med corona.

3. september anbefalede Sundhedsstyrelsen, at revaccination af beboere på plejehjem skulle begynde med det samme, da de var i øget risiko for et alvorligt forløb af covid-19.

”Plejehjemsbeboerne var nogle af de første, vi vaccinerede i Danmark, og vi ved, at niveauet af immunitet falder over tid. Samtidig ved vi, at særligt ældre kan have et svækket respons på vaccination,” sagde vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst, ved den lejlighed.

Regioner og kommuner begyndte derfor i forrige uge på at give de første boostervaccinationer på plejehjemmene. Og nu er man altså nået næsten halvvejs. 

"Det er positivt, at man nu er gået i gang med at revaccinere plejehjemsbeboere. Netop ældre på plejehjem er særligt udsatte, da de bor tæt sammen, mange er multisyge, får meget medicin og er afhængige af plejepersonalet," sagde Ældre Sagens konsulent Rikke Hamfeldt til Sundhedspolitisk Tidsskrift i sidste uge.

Hun mener, at ikke kun plejehjemsbeboere, men også andre målgrupper, som blev vaccineret først på året, kan være i risiko for et alvorligt sygdomsforløb med covid.

"Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at der kommer en samlet plan for udrulning af revaccination. Vi ser frem til, at den kommer snarest," siger hun.

 

Dødsfald i perioden fra 14.-21. september 

Der var i alt 19 coronarelaterede dødsfald i ugen:

  • 1 kvinde i 20´erne. Hun havde andre sygdomme
  • 1 mand i 50´erne. Han havde andre sygdomme
  • 4 mænd i 70´erne. 3 af de 4 havde andre sygdomme
  • 9 mænd i i 80´erne. 7 af de 9 havde andre sygdomme
  • 2 mænd og 2 kvinder i 90´erne. Alle havde andre sygdomme

Dødsfald i perioden fra 7.-14. september 

Der var i alt 20 coronarelaterede dødsfald i ugen:

  • 1 kvinde og 1 mand i 50´erne, begge havde andre sygdomme
  • 1 kvinde i 60´erne. Hun havde andre sygdomme
  • 1 kvinde i 70´erne. Hun havde andre sygdomme
  • 6 kvinder og 6 mænd i i 80´erne. 11 af de 12 havde andre sygdomme
  • 4 kvinder i 90´erne. 3 af de 4 havde andre sygdomme

 

Tags: corona, coronavaccine

Del artikler