"De nye resultater understøtter igen vigtigheden af at blive vaccineret," siger Tyra Grove Krause

Delta-variant er farligere for ikke-vaccinerede. Nye tal viser hvor meget

Ikke-vaccinerede, der smittes i dag med den dominerende Delta-variant, har alt andet lige en langt større risiko for at blive indlagt, end ikke-vaccinerede havde i foråret, hvor den "gamle" britiske variant, kaldet B.1.1.7  eller Alfa, regerede.

Det viser en ny undersøgelse fra Statens Serums Institut (SSI). Resultaterne er netop blevet publiceret som en kommentar i tidsskriftet Lancet Infectious Diseases.

Risikoen for indlæggelse efter smitte med Delta-varianten er 201 procent større end risikoen for indlæggelse efter smitte med Alfa-varianten. Delta er blevet total dominerende herhjemme nu - kun ét eneste smittetilfælde af Alfa er fundet i uge 35, viser tal fra Covid-19 Genom Konsortium. I foråret var det Alfa-varianten, som var totalt dominerende.

Det er SSI, Aalborg Universitet og det danske Covid-19 Genom Konsortium, der står bag studiet.

Også i udlandet er man flere steder nået frem til lignende resultater. Et studie fra England har påvist en øget risiko på 132 procent. En øget risiko er også set i et studie fra Canada, hvor risikoen vurderes at være 108 procent større. Omvendt har et studie fra Norge ikke kunnet påvise en øget risiko for indlæggelse ved smitte med Delta-varianten.

SSI vurderer, at de forskellige risiko-størrelser kan afspejle, at alvorligheden af nye varianter bliver sværere og sværere at vurdere.

”Det skyldes, at vi nu oplever færre tests, andre smittemønstre, og en ændret adfærd, alt imens vaccinerne udrulles,, siger SSI’s faglige direktør Tyra Grove Krause.

SSI har tidligere vist, at vaccination med Pfizers vaccine giver 94 procent beskyttelse mod covid-19 indlæggelse efter infektion med Delta-varianten, og Modernas vaccine giver 97 procents beskyttelse. SSI’s faglige direktør mener derfor, at studiet igen understreger, hvor vigtigt det er at blive vaccineret.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel